Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Chtěl zhubnout, po 4 měsících zemřel!

Martin Balen na snímku z rodinného archíivu.
Martin Balen na snímku z rodinného archíivu.  (Autor: Reprofoto Blesk - Ondřej Požár)
Autor: Ondřej Požár - 
27. července 2010
05:00

Martin Balek (†33) vážil 190 kg a rozhodl se, že zhubne. Tak hrozně přibral po tragické smrti dcerky (†7). Zanedlouho ale přišel na svět syn (3) a on si řekl, že kvůli němu ta kila shodí. Nechal si proto v nemocnici v Mostišti u Velkého Meziříčí operativně zmenšit žaludek. Po čtyřech měsících plných útrap v nemocnici ale zemřel.

Vdova Iveta Balková (32) viní ze smrti majitele nemocnice Jaroslava T., který jejího manžela také operoval.

V dubnu 2008 nastoupil Martin Balek do nemocnice v Mostišti a podrobil se tu operativnímu zmenšení žaludku. „Martin Jaroslavu T. bezmezně věřil,“ řekla Iveta Balková. Po první operaci však následovaly nejméně další tři zákroky. „Zatajili nám, že měl manžel natrženou slezinu. Zjistili jsme to až z pitevního protokolu,“ řekla Blesku Iveta Balková.

Za 4 měsíce shodil 50 kilo

Manžel podle ženy za čtyři měsíce v nemocnici shodil 50 kilogramů. „To je moc! Před nástupem do nemocnice vážil 190 kg. Odebrali mu 90 procent žaludku! Selhávaly mu ledviny. Zemřel 5. září 2008 na zápal plic,“ řekla žena.

Poukázala i na časové nesrovnalosti v operačních protokolech. A dosáhla toho, že smrt manžela vyšetřuje policie pod dohledem jihlavské pobočky Krajského státního zastupitelství v Brně.

„Chtěla bych dosáhnout toho, aby doktor dostal zákaz činnosti. A pokud ho odsoudí, tak budu žádat odškodnění,“ tvrdí odhodlaně Iveta Balková.

Léčebný postup nebyl správný

Podle odborné komise jihlavského hejtmanství nebyl léčebný postup u Martina Balka správný. Komise konstatovala řadu dílčích pochybení při léčbě. „V posledních dnech hospitalizace nebyl pacient správně diagnostikován. Neměl být propuštěn domů,“ stojí ve zprávě komise.

Ta však neprokázala příčinnou souvislost mezi špatným léčebným postupem a smrtí Balka, protože se neudělala potřebná vyšetření. Nicméně závěry předali experti policii. Blesk žádal lékaře Jaroslava T. o vyjádření. Ten řekl, že po telefonu se o případu bavit nebude. Souhlasil, že odpoví na zaslané otázky. To neučinil ani po několika urgencích!

kukaki ( 29. listopadu 2011 12:57 )

hrozně se mi líbí, jak tady všichni píšete o tom, jak se pán neměl přežírat a že si za to vše vlastně může sám... Ano, jíst jen chleba a pít vodu by byla pěkná dieta, ale ani po tomto člověk nezhubne!! Navíc, pán byl na zmenšení žaludku a nééé na bandáži žaludku, což je úplně něco jiného. Pán by měl být pochválen za to, že se rozhodl se sebou něco dělat. Je plno tlustých lidí, který se litují a furt se jen cpou!!! Ale důvod, proč sem píšu je jinej. At už se jednalo o jakýkoliv zákrok týkající se žaludku, vždy jde o to, že Vás na tu operaci MUSÍ doporučit lékař. v okolí mám lidi, kteří operaci podstoupili a naopak ty, kterým to ošetřují lékař zakázal. Těm, kterým to bylo dovoleno museli absolvovat neskutečné množství testů a vyšetření.Psychologem počínaje, přes dietologa, vyšetření žaludku, krve, zjištění a zajištění dosavadních zdravotních komplikací atd. Takže pokud se pán rozhodl, lékař doporučil a schválil onen zákrok, muselo to být proto, že byl vhodným kandidátem bez předchozích komplikací. Takže na závěr...Ano, pán si může za to, že je tlustý, ale né za to, že mu odborník špatně poradí a další, ještě lepší odborník ho nechá zemřít!!!

arcaben ( 28. července 2010 15:32 )

Ono to bude asi trochu jinak.Bandáž žaludku je vlastně pouze gumový kroužek.Od tlustých lidí je to jen nedisciplinovanost a rozežranost.Samozřejmě,že takov člověk je zvykly do sebe tlačit haldy jídla a když podstoupí bandáž žaludku tak se chce ládovat svým způsobem dál=následují zdravotní potíže=ZÁKONITĚ!!Jsou lidé tlustí,že jsou nemocní,např.špatná funkce štítné žlázy to je jiná věc,ale ti co se ke svým kilům úspěšně prožrali tak ti chtějí házet vinu na koho??Kuřák musí počítat s plicními problémy,boxer s přeraženým frňákem a žrout s celkovým selháním orgánů,páč je celý zalitý sádlem!!

arcaben ( 28. července 2010 14:19 )

puťa,puťa...takhle plesk krmí své mnohakřídlé hejno......Ale dnes hlad nemám,takže ti takový blábol,milý plesku,NEZOBU!!

bleskovka ( 28. července 2010 11:37 )

Rozhodně bych neházela vinu na pána že se přežíral, nikdy nevíte jakým směrem s váma taková smutná událost zamává. Spíš bych se zaměřila na tu nemocnici, jelikož to není první zpackaný případ. Můj děda se také nechal léčit v nemocnici na Mostištích a nakonec mu v Jihlavě museli amputovat prst. Paní z ulice šla na banální operaci a domů už se nevrátila....

majkl ( 28. července 2010 07:16 )

Nikdo mu neříkal aby se přežíral.Každý člověk by měl mít aspoň trochu rozumu aby se tohle nestalo. 190kg člověk nepřibere za den takže má dost času s tím něco dělat. Taky bych veškerou léčbu nechal zaplatit manželce. Myslím že že by taky potřebovala obuškem na *** aby dostala rozum.

Zobrazit celou diskusi