Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Londýně první mrtvý, lidé skáčou z okna přímo do pouličního pekla

Autor: jos, ČTK - 
9. srpna 2011
14:08

Snímek zoufalé ženy, která v Croydonu na jihu Londýna skočila z hotelového pokoje na ulici plnou násilí a ohně, symbolizuje chaos a násilí, které už 4 dny trápí Londýn, Birmingham a další města Velké Británie. V úterý navíc přišla zpráva, že v Croydonu zemřel šestadvacetiletý muž. Byl postřelen a zemřel v nemocnici. Je tak první obětí nepokojů, vypukly v noci z pátku na sobotu, po smrti Marka Duggana, kterého zastřelili za nevyjasněných okolností na ulici policisté. Jeho přívrženci ho považují za oběť represe, policie zase uvedla, že působil jako obávaný gangster. Britský premiér David Cameron pošle do londýnských ulic 16 tisíc policistů.

Po Londýně a Birminghamu se pouliční nepokoje v noci na dnešek rozšířily i do Bristolu a Manchesteru a dál nabyly na intenzitě. V ulicích hořely vozy, popelnice i obchody, z nichž mnohé byly vyrabovány, a policisté byli terčem prudkých útoků skupin rozvášněných mladých lidí. Jen v Londýně policie zadržela 334 lidí a proti 69 z nich bylo vzneseno obvinění. Do londýnských nemocnic bylo převezeno 15 lidí. Jde o nejhorší městské nepokoje v Británii od 80. let.

Cameron ukončil dovolenou

Předseda vlády David Cameron předčasně ukončil dovolenou v Toskánsku a vrátil se na jednání krizového štábu. Pro Cameronovu vládu to je největší výzva od loňského nástupu k moci, a to i z hlediska vnitřní soudržnosti.

V Birminghamu, kde výtržníci útočili na obchody, byla podle serveru BBC pozatýkána více než stovka lidí. Ve městě hořela policejní stanice. Liverpoolem se potulovalo asi 200 mladých lidí v maskách. V tomto městě i v Bristolu se výtržníci střetli s policií.

Bude povolána armáda

Nepokoje se poprvé objevily v noci na neděli v londýnské čtvrti Tottenham. Naplno propukly v pondělí večer, kdy zachvátily čtvrť Hackney na severovýchodě a čtvrti Peckham, Lewisham, Croydon a Clapham na jihu hlavního města. Výtržníci na řadě míst rozbíjeli výlohy obchodů a rabovali. Ve čtvrtích hořela auta a kontejnery na odpadky. V Peckhamu násilí eskalovalo požárem, který zachvátil obchod a dům nad ním.

Londýnská policie přivolala jako posily 1700 mužů, ale ani tak nebyla schopna situaci úplně zvládnout a podle AP se začaly objevovat výzvy, aby zasáhla i armáda.

wojtylak ( 9. srpna 2011 17:30 )

 navrhuju vypustit Brejvika v plné zbroji

wojtylak ( 9. srpna 2011 17:29 )

 navrhuju vypustit Brejvika v plné zbroji

12356 ( 9. srpna 2011 17:20 )

no, ja nevim jestli gany jsou plne belochu, ale asi tezko by barevni mezi sebe vzali bile, ja si spis myslim, ze jsou to emigranti prevazne z Vychodni Evropy, kteri nemaji na lepsi bydleni a nebo maji barevne partnery... a potom i mezi bilymi jsou rozdily a temhle se rika "white trash" cesky bilej odpad.

kendex ( 9. srpna 2011 17:07 )

však již na facebooku se k těmto bordelářům z Anglie pochvalně vyslovilo několik evropských revolucionářů.Vzhledem k tomu, že tito revolucionáři jsou např. i VŠ učitelé viz. např.D. Vazquez z Brna/ten byl dokonce se svými myšlenkami v ČT24/, máme se na co ještě těšit.

max898 ( 9. srpna 2011 16:23 )

No já nevím , ale ty gangy jsou plné i bělochů takže bych to všechno nesváděl jen na přičmoudlé.

Zobrazit celou diskusi