Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Výtržnosti se přenesly do centra Manchesteru a Birminghamu

Autor: ČTK, mivr - 
9. srpna 2011
22:54

Zatímco v Londýně je v úterý večer po třech nocích nepokojů zatím klid, výtržníci se střetávají s policií v Manchesteru a Birminghamu. Podle nezávislé vyšetřovací komise devětadvacetiletý Mark Duggan, jehož smrt vedla k násilnostem v Londýně, při střetu s policií minulý čtvrtek nevystřelil. Na místě činu byla ale také nalezena zbraň, která nepatřila policii.

V Salfordu na předměstí Manchesteru se násilníci v úterý navečer vloupali do několika obchodů, zapálili několik aut a založili požár v jedné budově. V Salfordu také napadli kameramana BBC a novináře z další televize ITN. Stejně tak skupina mladých výtržníků zaútočila na vůz rozhlasu BBC. Policie vyzývá občany, aby se vyhýbali středu Manchesteru, kde byl zapálen jeden obchod s oděvy. Podle svědků tu několik stovek násilníků bojuje s policií.

Několik obchodů rozbili výtržníci ve West Bromwich u Birminghamu, kde také zapálili dvě auta. V samotném Birminghamu další gangy napadly několik obchodů, zapálily pár automobilů a pokračují ve střetech s policií. V Birminghamu, kde bylo v noci na úterý zatčeno 138 lidí, uzavřelo už odpoledne své brány obchodní středisko Bullring v centru města. K menším srážkám také došlo v nedalekém Wolverhamptonu.

Duggan byl rodinný typ, policie ho zastřelila

V Londýně vyšetřovací komise došla k závěru, že policisté vystřelili na Marka Duggana dvakrát. Osudná pro něj byla střela, která ho zasáhla do hrudníku. Jedna ze střel také skončila ve vysílačce jednoho z policistů. Policisté ze skupiny bojující proti černošským gangům ho kontrolovali v Tottenhamu ve čtvrtek navečer v taxíku, který ho vezl. Na místě činu byla také nalezena další zbraň. Podle britských médií jeden z policistů vystřelil, protože se cítil v ohrožení života. Komise ještě musí vyslechnout řidiče taxíku.

Incident vyvolal v sobotu v Tottenhamu pokojný pochod, po kterém chtěla Dugganova rodina od místní policie podrobnosti o jeho smrti. Když se jich nedočkala, poklidný protest přerostl v násilí, které eskalovalo po celém Londýně až do úterního rána. Příbuzní líčí Duggana jako rodinně založeného člověka, ale některé britské listy psaly i o jeho napojení na místní gangy a prodej drog.

axelspringer ( 10. srpna 2011 10:44 )

Vycházkový policisté, které potkáš na ulici asi zbraň nemají (i když teď po všech těch ter. útocích ve světě a zvlášť po tom co se stalo teď v poslední době si nejsem úplně jistý ), ale pokud jde o skupiny bojující proti černošským gangům tak ty asi zbraně maj... A že jim nedaj odpověď okamžitě tomu asi taky rozumím, protože než se všechno vyšetří a pořádně prověří, jak to skutečně bylo tak to chvilku trvá...

analog ( 10. srpna 2011 08:33 )

Ano,takovy laskavy tata ctyr deti,ktery si vysel s atrapou pistole na prochazku.

12356 ( 10. srpna 2011 00:17 )

 Tak jak to popisuje Blesk, tak to vypada, ze vlastne Duggan byl rodinny typ a laskavy slovek, ze vlastne vsechno zavinila anglicka policie, ktera nedala odpoved rodine, kteri klidne demonstrovali.... ja teda nevim, v Anglii jsem nikdy nebyla, ale nerika se, ze Anglie je tak klidna zeme, ze anglicti policajti nemaji pri sobe zbran, tak jak mohli toho cernyho zastrelit? A takhle to vypada po "klidne" demonstraci... http://www.bbc.co.uk/news/uk-14461868

Zobrazit celou diskusi