Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Chlapec (†4) jel za tátou do Afriky. Dostal průjem a zemřel

V nemocnici nebyl přístroj na dialýzu
V nemocnici nebyl přístroj na dialýzu  (Autor: archiv zdravotnických zařízení)
Autor: bali, INT, mivrk - 
8. srpna 2011
21:24

Čtyřletý chlapec z Británie Jamie Devaney chtěl podpořit svého otce, který jel do Afriky na charitativní závod na kole. Výtěžek ze závodu byl věnován nemocnici Kisiizi v Kabale v Ugandě. Chlapec při závodech dostal průjem a musel být převezen do nemocnice, kde zemřel na selhání vnitřností, chyběl jim přístroj na dialýzu.

Rodina, přiletěla do Ugandy v pondělí 11. července. První den si prohlédli okolí a druhý den zrána chlapec dostal průjem. Chtěl stihnout otce při závodu, který startoval ve středu. „Mysleli jsme, že to bude jenom dvoudenní problém, nečekali jsme nic vážnějšího,“ říká truchlící matka.

Ve čtvrtek ráno stále nemocného chlapce odvezli do nemocnice, kde mu diagnostikovali Hemolyticko-uremický syndrom. Otec mezitím stále jel závod a nic netušil. Jamieho stav se dále zhoršoval. Paní Devaney kontaktovala Jamieho otce, aby přijel syna podpořit. „V sobotu byl chlapec už silně dehydrovaný, rozhodli jsme se pro převoz do hlavního města Kampaly,“ vypověděl ošetřující lékař.

Lékaři dělali, co mohli

Při příjezdu do Kampaly už chlapci selhávaly ledviny a schylovalo se k nejhoršímu. V nemocnici navíc Jamiemu nepomohli, protože neměli přístroj na dialýzu. „Ihned jsme nechali syna převézt do nemocnice v Nairoby v Keni. Lékaři zde byli fantastičtí, dělali co mohli, stabilizovali ho a snažili se aktivovat jeho orgány,“ vypráví matka.

I přes veškerou snahu lékařů se Jamieho stav dále zhoršoval a v pondělí 25. července prohrál svůj boj o život.

lupita ( 8. srpna 2011 23:09 )

 Bohuzel pro africke rodiny je toto kazdodenni realita...umira tam kazdy den tisice deti na infekce a i banalni detske nemoci. O tom se ale nepise...

gogo ( 8. srpna 2011 22:21 )

Chápu, že pro anglickou rodinu to byla tragická událost. Ale vůbec nechápu, proč o tom v Česku píše Blesk... Cožpak každý jednotlivec který ve světě zemře musí být předložen čtenářům bulváru ??

sarka.q ( 8. srpna 2011 22:14 )

Anglické dítě dostane v Africe průjem a maminka si myslí že to nebude nic vážného... No co dodat. Neinformovanost. Afrika = tyfus, malárie, žlutá zimnice, žloutenka, průjmy.

Zobrazit celou diskusi