Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Odposlechy v Británii: Mrtvá dívka může zničit premiéra!

Autor: Martin Melichar, Kbali - 
10. července 2011
09:58

Milly Dowler (†13) zmizela 21. března 2002 na cestě ze školy domů. O půl roku později byla nalezena zavražděná nedaleko svého domova. Právě během těchto šesti měsíců napíchl vyšetřovatel Glenn Mulcaire hlasovou schránku mrtvé Milly. Později vyšlo najevo, že schránku odposlouchával nedělník News of the World, který zítra, právě kvůli skandálu s odposlechy, vyjde naposledy. Aféra může dokonce zlomit vaz britskému premiérovi Davidu Cameronovi (44).

Tehdejší šéfredaktorka News of the World (NoW) a dnešní ředitelka celé mediální skupiny News International Rebekah Brooks tvrdí, že o odposleších zavražděné Milly Dowler, politiků, celebrit a dokonce členů královské rodiny, nic nevěděla.

Skandál propukl v roce 2005, kdy policie zjistila, že reportér NoW Clive Goodman nechal odposlouchávat některé členy královské rodiny. Za odposlechy stál rovněž soukromý detektiv Mulcaire, který byl mimo jiné napíchnutý na mobil zavražděné dívky Milly. Oba byli odsouzeni k několikaměsíčnímu vězení.

O čtyři roky později vyšlo najevo, že nejčtenější nedělník odposlouchával další stovky, možná tisíce osobností veřejného života. Vrcholem byla informace z tohoto týdne, kdy list The Daily Telegraph napsal, že odposlouchávány byly také rodiny vojáků padlých v Iráku a Afghánistánu.

Mediální magnát Rupert Murdoch, kterému nedělník NoW patří, proto rozhodl, že nedělník po 168 letech existence končí. Celá aféra se začíná přenášet až do nejvyšších pater britské politiky.

V pátek byl zatčen bývalý mediální poradce premiéra Camerona Andy Coulson, který v roli šéfredaktora NoW působil v letech 2003–2007. Zda Coulson o odposleších věděl, či nikoliv, není jasné. Každopádně premiér přiznal, že najmutí tohoto muže jako poradce bylo jeho rozhodnutí, a ponese za něj všechny následky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi