Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V obchodech IKEA vybuchovaly bomby

Policie uzavřela obchodní dům Ikea v nizozemském Eindhovenu. Malá výbušnina explodovala na parkovišti před obchodem
Policie uzavřela obchodní dům Ikea v nizozemském Eindhovenu. Malá výbušnina explodovala na parkovišti před obchodem  (Autor: EPA)
Autor: šim, Kjos - 
31. května 2011
10:27

Ve třech obchodech švédského nábytkářského řetězce Ikea v Belgii, Francii a Nizozemsku došlo k explozím malých výbušných zařízení. Naštěstí nebyl nikdo zraněn. Výbuchy byly na všech místech totožné.

V pondělí kolem šesté hodiny večer explodovala nálož v belgickém Gentu, v Eindhovenu v Nizozemí a v Lomme na severu Francie. Informoval o tom internetový deník Hannoverische Allgemeine. Kdo má výbuchy na svědomí, zatím není jasné. Policie jako jeden z motivů vidí možný konkurenční boj. V posledních letech totiž v Nizozemsku dochází k opakovaným útokům vyděračů proti nábytkářské firmě. Dva pachatelé za to byli dokonce odsouzeni.

V době, kdy k výbuchům došlo, byly všechny obchodní domy otevřeny a plné zákazníků. Jen zázrakem se nikomu nic nestalo. V belgickém Gentu z obchodu evakuovali přes 200 lidí. „Byl slyšet tlumený výbuch. Myslel jsem, že někde spadla police nebo skříň,“ řekl vlámskému rádiu jeden ze zákazníků.

V obchodech Ikea v Nizozemí, Belgii a Francii vybuchovaly malé nálože V obchodech Ikea v Nizozemí, Belgii a Francii vybuchovaly malé nálože | EPA


Dvě výbušniny byly schovány za regály v menší krabičce. Zaměstnanci a ochranka, kteří byli v době exploze poblíž, si stěžovali na bolesti uší. Ihned byli přivoláni specialisté se psy, kteří obchody prohledávali, zda se tam nenalézají další nálože.

V Eindhovenu bomba explodovala v odpadkovém koši na parkovišti před obchodním domem. Ve Francii došlo k výbuchu přímo v obchodě. Policie je přesvědčena, že bomby byly nastraženy jedním pachatelem. Všechny měly časovač a exploze měly stejný průběh.

"Jelikož dosud probíhá policejní vyšetřování, nemůžu sdělit bližší podrobnosti k výbuchům v zahraničí," řekl Blesk.cz tiskový mluvčí Ikea ČR Petr Chadraba a ujistil, že obchodní domy v České republice jsou bezpečné. "Během noci jsme provedli důkladné kontroly ve všech obchodních domech Ikea v České republice. Žádné nebezpečí nehrozí. Posílena byla také kontrola během provozu," dodal Chadraba.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi