Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Zakladatel IKEA neplatí daně a byl nacista?!

Zakladatel společnosti IKEA Ingvar Kamprad (84) údajně šidil na daňových odvodech...
Zakladatel společnosti IKEA Ingvar Kamprad (84) údajně šidil na daňových odvodech...  (Autor: ČTK)
Autor: INT, mivr - 
28. ledna 2011
05:30

Miliardové daňové úniky, tajné fondy, totální kontrola. Tak vypadalo podnikání zakladatele společnosti IKEA Ingvara Kamprada (84). O jeho podivných akcích byl dokonce natočen dvoudílný dokument. Magnát ale tvrzení, že si ulevoval na daních, odmítá.

Ve švédské televizi STV byl odvysílán dvoudílný dokument o zakladateli obchodu IKEA Ingvarovi Kampradovi. Dokument ho označuje jako podvodníka, který neplatí řádně daně. Kamprad to ale popírá. Proč tedy žije radši ve Švýcarsku? Jeho chování je přinejmenším podezřelé.

Za druhé světové války nacista

Kamprad mimo jiné před dvaceti lety založil tajnou nadaci Interogo, která sídlí v nejznámějším ráji daňových podvodníků – Lichtenštejnsku. Ta mu vydělala už 11,2 miliard euro, což je v přepočtu 271,4 miliard korun.

Miliardy byly rozděleny a poslány do Nizozemí, Belgie, Lucemburska, Švýcarka, na Panenské ostrovy a Kypr, aby nemusel platit daně. A sám Kamprad radši než ve svém rodném Švédsku žije od roku 1976 v benevolentím Švýcarsku.

Problémy s daněmi nejsou jedinou temnou stránkou magnáta. V roce 1942 byl zastáncem nacistické organizace Nysvenska Rörelsen. Když se na to později přišlo a švédská média chtěla vyvolat bojkot zákazníků obchodu IKEA, omluvil se v otevřeném dopise, kde mimo jiné psal: „Byla to největší hloupost mého života.“ Jestli to myslel opravdu upřímně, se lze jen domnívat.

jakub-moravec ( 28. ledna 2011 08:00 )

Ano, jenže my neumíme ty zloduchy trestat, tak musíme za to pykat.

Zobrazit celou diskusi