Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bral Haider špinavé peníze od Husajna?

Jörg Haider údajně kšeftoval se Saddamem Husajnem.
Jörg Haider údajně kšeftoval se Saddamem Husajnem.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: mivr - 
9. srpna 2010
11:19

Zvláštní přátelství vzniklo mezi íráckým diktátorem Saddamem Husajnem (†69) a rakouským pravicovým politikem Jörgem Haiderem (†58). Husajn údajně vyplatil Haiderovi pět miliónů dolarů. Podle rakouského magazínu Profil měl Haider na oplátku podporovat a hájit Husseinovi politické zájmy v Evropě. Peníze si Haider údajně uložil na lichtenštejnské konto.

Rakouský deník Kurýr cituje údajného informátora: "Po každé návštěvě Iráku si Haider odvezl tučnou peněžní odměnu."

Mlsný Haider versus nezastavitelný Husajn

Korutanský guvernér zemřel v roce 2008 při autonehodě. Jeho politická kariéra je plná nevyjasněných finančních transakcí. Je pravda, že politici si měsíčně přijdou na nemalé peníze, ale přece jen ne tak velké, aby si mohli dovolit takové výstřelky, jakými oplýval Haider.

Saddam Husajn Saddam Husajn | profimedia.cz

V soukromém životě si rád žil na vysoké noze. Například na osobní schůzky se dostavoval vlastním vrtulníkem. Přátelská spolupráce s Husseinem by mohla vyjasnit, jak je možné, že si Rakušan žil tak luxusně.

Husajn byl považován za teroristického diktátora, který svým přístupem mučil a trápil vlastní lid. Byl vystopován americkými jednotkami a roku 2006 oběšen ve své domovině.

Iráčan ale netyranizoval jen vlast, ve které vládl, ale snažil se podmanit si i jiné země. V tom mu měl za slušné "kapesné" dopomáhat právě Haider.

Kryli se nemocnými dětmi

Magazín Profil také poukázal na složky iráckého ministerstva vnitra z roku 2008. Podle nich tam Haider a jeho stranický kolega Ewald Stadler v roce 2002 tři dny jednali. Co jim trvalo tak dlouho?

Stadler rezolutně odmítá verzi týkající se pěti miliónů dolarů. Tvrdí, že tam probíhala jednání o péči o irácké děti v rakouských sanatoriích.

Saddam Husajn Saddam Husajn | profimedia.cz

Přátelství až za hrob

Skutečnost je taková, že se Haider s přátelstvím s Husajnem vůbec neskrýval. Naopak! Nechávali se společně fotit v přátelské atmosféře a rakouský politik dokonce poslal Iráčanovi pohlednici, na které byl vyfocen jeho kraj, s pozdravem! Haider napsal i knihu "Hostem u Saddama".

Je zvláštní, jak se dokázali spřátelit dva politici z různých zemí s úplně odlišnými kulturami. Očividně je pravda, že společné zájmy sbližují.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi