Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Jörgu Haiderovi vztyčili na místě smrti pomník

Autor: Famous - 
29. ledna 2009
11:47

V pondělí by rakouský politik Jörg Haider oslavil 59. narozeniny. Loni na podzim však zahynul při autonehodě. Na místě tragédie se nyní nečekaně objevil náhrobní kámen vážící více než sto kilogramů.

Umístit jej tam museli nějací obdivovatelé, jejichž identita však není nikomu známa. Čin vítají a velmi si ho cení především představitelé Svazu pro budoucnost Rakouska.


Posledního politického uskupení, které Haider v roce 2005 založil a stal se jeho předsedou. Předtím byl dlouholetým lídrem strany Svobodných. „Skláním se před tím, kdo jej vztyčil a rád bych se s ním setkal a pozval ho na večeři… Musí za to být zodpovědný více než jeden člověk, protože ten pomník váží více než sto kilogramů. Má to pro mě osobně nevyčíslitelnou hodnotu, je to esteticky velmi zdařené a vyvolalo to velký příval emocí,“ prohlásil korutanský zemský hejtman Gerhard Dörfler ze Strany pro budoucnost Rakouska.

Pomník z růžového a oranžového granitu má rozměry 150 na 80 centimetrů a jeho hodnota se odhaduje na něco kolem osmdesáti tisíc korun. Není vyloučeno, že ho na místě vztyčil Haiderův nejbližší člověk a milenec Stefan Petzner.

Haider zemřel 11. října po autonehodě na cestě u korutanského Klagenfurtu. Korutanská vláda tam hodlá vystavět Haiderovi památník a jeho manželce pak schválila vdovský důchod 7 200 eur měsíčně (asi 200 tisíc korun). Strana pro budoucnost Rakouska také koupila Haiderovo auto VW Phaeton, v němž politik zahynul.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi