Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rakousko se loučí Jörgem Haiderem (+58)

Pohřeb Jörga Haidera
Pohřeb Jörga Haidera  (Autor: AP)
Autor: ČTK, kad - 
18. října 2008
11:43

Více než 30.000 lidí se v sobotu přišlo do jihorakouského Klagenfurtu rozloučit s bývalým korutanským hejtmanem Jörgem Haiderem (+58), který zahynul před týdnem při autonehodě.

Haider byl velmi kontroverzním, v Rakousku však zároveň i uznávaným a oblíbeným politikem. Asi nejvýstižnější z mnoha hodnocení, která se objevují v rakouských médiích, říká, že "žil a zemřel jako popová hvězda".

Jörg Haider Jörg Haider | wikipedia

Oficiální smuteční slavnost začala v budově korutanského zemského sněmu, kde byla rakev s Haiderovými tělesnými ostatky několik dnů vystavena.

Více se dočtete:

Rakousko pláče nad rakví Jörga Haidera

Poté se smuteční průvod vydá centrem města na Nové náměstí, kde má promluvit nejméně šest řečníků, včetně rakouského kancléře Alfreda Gusenbauera. Na závěr se bude konat rekviem v místním dómu.

Celé centrum Klagenfurtu je od rána zcela uzavřeno pro dopravu a v akci je tisícovka policistů. Kromě kancléře se oficiálního rozloučení s Haiderem účastní i rakouský prezident Heinz Fischer a většina členů vlády, stejně jako hejtmani všech zbývajících osmi spolkových zemí.

Jak se zabil
Haider se zabil ve svém služebním autě v noci na sobotu 11. října. Vyšetřování nehody ukázalo, že jel rychlostí nejméně 142 kilometrů za hodinu v místě, kde byla povolena pouze rychlost 70 kilometrů za hodinu, a navíc měl v krvi 1,8 promile alkoholu. Některé okolnosti jeho smrti jsou dosud předmětem spekulací. Německý Bild na svých stránkách zveřejnil fotografii politika krátce před jeho smrtí, jak popíjí s jedním mužem v gay klubu.

Video se připravuje ...
Další videa