Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jörg Haider: Zabila ho rychlá jízda (142 km/h)

Autonehodu Jörg Haider nepřežil.
Autonehodu Jörg Haider nepřežil.  (Autor: ČTK)
Autor: red, ČTK - 
12. října 2008
14:07

AKTUALIZOVÁNO: Rakouského politika Jörga Haidera (+58) zabil náraz do betonového pilíři při vysoké rychlosti 142 km/ hodinu. Povoleno bylo ale 70km/h!

Náraz do betonového pilíře po smyku a následně ztráta kontroly nad vozidlem se v sobotu v noci pro korutanského hejtmana a lídra strany BZÖ Jörga Haider ukázaly jako osudné.

Jörg Haider Jörg Haider | wikipedia

Vyplývá to z informací, které novinářům poskytl v Klagenfurte policejní prezident Ernst Friessnegger.

Jörg Haider se po půlnoci řítil svým služebním vozem VW Phateon do obce Feistritz im Rosental, kde se měl zůčastnit oslavy 90. narozenin své matky. Tam ale už nedorazil.

Krátce po jedné hodině rakouský politik předjížděl jiné vozidlo, když v tom jeho vůz dostal z neznámých důvodů smyk. Následoval náraz do dopravní značky, potom jeho auto sjelo ze svahu a pak narazilo do betonového pilíře. Mezitím se několikrát otočilo.

Když na místo nehody dorazila policie a záchranáři, našli ve varku vozu pásy připoutaného Haidera, který nejevil známky života. Měl vážně poraněnou hlavou hrudník, téměř utrženou levou pažíí a zřejmě měl i zlomenou páteř.

Byla málá naděje, že se podaří Haidera zachránit. Politik zemřel dřív, než sanitka dorazila do nemocnice.

Příčiny nehody jsou zatím předmětem vyšetřování. Předběžné poznatky, ale nasvědčují že Haider jel nepřiměřenou rychlostí. A to 142 km/h. V místě ale byla v době nehody hustá mlha.
Téměř jisté je, že se veřejnost nikdy nedoví, zda byl Haider v době nehody pod vlivem alkoholu, případně kolik alkoholu měl v krvi. Policie žádnou zkoušku na alkohol neprovedla. Podle rakouských zákonů se totiž u smrtelných úrazů, při nichž neutrpí újmu žádná další osoba, testy na obsah alkoholu v krvi neprovádějí.

 

Čtěte také:

Kdo byl Jörg Haider