Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Indie: Teroristé přišli z Pákistánu

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
1. prosince 2008
16:52

Teroristé, kteří minulý týden zabili v indické Bombaji přes 170 lidí, podstoupili několikaměsíční výcvik v Pákistánu. Vyplývá to z výslechu zadrženého teroristy.

V souvislosti s útoky v Bombaji předvolalo dnes (v pondělí) indické ministerstvo zahraničí pákistánského velvyslance a vyzvalo Islámábád, aby přistoupil k "energické akci" proti "elementům" v Pákistánu, které nesou za masakr v Bombaji odpovědnost.

Islámábád se dnes od spojitosti s útokem opět distancoval a pákistánský prezident Ásif Alí Zardárí varoval před tím, že cílem teroristů je právě rozpoutání konfliktu mezi Pákistánem a Indií. Také Washington oznámil, že žádné informace nenaznačují, že by s útoky v Bombaji měla něco společného pákistánská vláda.

Zadržený terorista Azam Amir Kasav podle indických vyšetřovatelů přiznal, že s ostatními útočníky podstoupil výcvik v pákistánské základně islámské teroristické organizace Laškare tajjaba.

"Prošli několikafázovým výcvikem, při němž se učili mimo jiné zacházet se zbraněmi, vyrábět bomby či přežít v extrémních situacích," citovala agentura Reuters vyšetřovatele, který si přál zůstat v anonymitě. Podle něj se na výcviku teroristů podílel i bývalý důstojník pákistánské rozvědky.

Zardárí dnes nicméně prohlásil, že Indie nepředložila jediný důkaz, že je do útoku zapojena nějaká pákistánská organizace. Zdůraznil také, že Laškare tajjaba patří mezi skupiny, jejichž činnost se snaží Islámábád potírat.

Do vyšetřování útoku se zapojí i tým amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), který dnes dorazil do Bombaje.