Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dostal jsem to třikrát, ale přežil jsem!

Autor: INT, hof - 
1. prosince 2008
05:00

Teroristé vpadli do baru, kde byl s přáteli. Při palbě ho třikrát zasáhli. Přesto přežil. Britský batůžkář Harnish Patel (29), který byl v Indii na dovolené, se z otřesného zážitku těžko vzpamatovává.

"Bavili jsme se, když vešel kluk se samopalem a spustil palbu," vzpomíná Harnish. Terorista ho zasáhl do žeber a nohou.

"Pak se na mě podíval. Zvedl jsem ruce na znamení, že se vzdávám," popisuje. Útočník si zřejmě myslel, že mladík už nemá šanci, a nechal ho být.



Harnish se ale doplazil ven, kde mu pomohli záchranáři. Jeho přátelé takové štěstí neměli... Při masakru bylo zabito 22 cizinců, nejvíce Britů a Němců.

Indie přepočítává mrtvé - Zemřelo nejméně 174 lidí!

Indie se vzpamatovává z jednoho z nejbrutálnějších teroristických útoků poslední doby. A ač se nenaplnily sobotní informace o mrtvých - 195, je bilance otřesná. Při masakru v Bombaji, pro který byl inspirací útok na USA z 11. září 2001, zemřelo nejméně 174 lidí. Mezi oběťmi není žádný Čech.

Šedesátihodinové běsnění teroristů si ovšem nevyžádalo jen mrtvé. Dalších asi 239 lidí je v nemocnicích. Ti, co přežili, pak jen s hrůzou vzpomínají.

"Vloudali se do čekací haly, vytáhli samopaly a nevzrušeně vkráčeli na nástupiště, kde bez varování zahájili palbu do cestujících," tvrdí např. Mišra Pappu, majitel kavárny u nádraží, kde došlo k jednomu z masakrů. "Bylo to strašné. Rozstřílená těla ležela všude kolem, čekárna byla zaplavena krví," chvěje se ještě teď Mišra.

Na nádraží zahynulo nejvíc lidí z celkového počtu 174. Indický ministr vnitra Šivradž Pátil už včera kvůli útokům nabídl svou rezignaci. A protože stopy teroristů po výslechu jediného zadrženého stále více směřují do Pákistánu, dá se očekávat zhoršení vztahů.