Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obama: Říkají mu "černý Kennedy"

Barack Obama se svojí manželkou Michelle
Barack Obama se svojí manželkou Michelle  (Autor: AFP)
Autor: em - 
9. listopadu 2008
09:52

Když 22. listopadu 1963 v Dallasu zastřelili amerického prezidenta Johna F. Kennedyho, bylo mu 46 let. Sedmačtyřicetiletý Barack Obama je téměř stejně starý.

Věk ale není jediná věc, v níž se oba politici shodují. Ne nadarmo se Obamovi přezdívá "černý Kenndedy". V čem se ještě podobají?

Obama si pravděpodobně nepamatuje, co právě dělal ve chvíli, kdy v Dallasu spáchali atentát na Kennedyho. A určitě tenkrát netušil, že o 40 let později půjde ve šlépějích zastřeleného prezidenta a stane se "nejmocnějším mužem světa". A že ho dokonce budou s Kennedym porovnávat, a to od chvíle, kdy ohlásí svou kandidaturu.

On sám proti tomu nikdy neprotestoval. Když mluvil ke svému početnému publiku o prázdných nadějích, říkal: "Představte si Johna F. Kennedyho, jak se rád díval na oblohu a říkal si – sakra, to je ale daleko! Jenže v běžném životě tak nepřemýšlel, ani my tak nemůžeme přemýšlet." Tak, jako kdysi Kennedy, i Obama tímto výrokem povzbuzoval národní sebevědomí. Ne náhodou poslední žijící dítě JFK Caroline (50) pro New York Times o Obamovi prohlásila: "Je to prezident jako můj otec." A všichni víme, že tak, jako v roce 1960, když její otec vyhrál volby, i dnes Amerika potřebuje změnu.

Barack Obama se svojí manželkou Michelle Barack Obama se svojí manželkou Michelle | AFP


Obama a Kennedy: V čem se podobají


Přitažlivý vzhled

Obama je stejně jako kdysi Kennedy přtažlivý, sympatický a elegantní. Také vypadá mladě a rád pomrkává očima. Podobně jako nebohý prezident i Barack aktivně sportuje, což je vidět na jeho postavě. Existuje spousta fotografií Kennedyho při plachtění nebo při fotbale. Obamu zase fotí v plavkách.


Téměř stejný věk

Kennedy se v roce 1961 ve věku 43 let stal nejmladším americkým prezidentem. Barack Obama je také mladý. Letos v srpnu mu bylo 47 let.


Společenské postavení

Kennedy patřil k náboženské menšině, byl totiž katolík. Až do jeho zvolení byl Washington pevně v rukách protestantské WASP (White Anglo Saxon Protestant), tedy bílích Američanů s anglosaským původem.

Katolický prezident byl v té době skutečnou revolucí. právě tak, jako dnes prezident barevné pleti. kennedyho slova tenkrát zněla: "Nejsem katolický kandidát, jsem kandidát demokratů."

Obamova slova dnes znějí: "Nejsem kandidát lidí s jinou barvou pleti, ani demokratů, ale všech Američanů."


Výrazné charisma

Když začala volební kampaň, oba byli mimo své domovské státy téměř neznámí. V rámci kampaně pak oba objeli celé Státy a vystupovali v různých televizních debatách (v roce 1960 debaty s Kennedym poprvé přenášela televize).

Kennedy miloval kameru. Jeho republikánský protivník Richard Nixon ji přitom nenáviděl. I Obama působí před kamerou mnohem uvolněněji než jeho protivníci. Ale co Kennedyho i Obamu spojuje nejvíc? Oba jsou vtipní, charismatičtí a výřeční. Ve správném momentu umí být i tvrdí.


Žádná neviňátka

Kennedy se v mládí určitě nestranil společnosti. Chodil se bavit s hollywodskou hvězdou Frakem Sinatrou a proslýchalo se, že měl i aférku s tehdejším sexsymbolem Marilyn Monroe.

U Obamy se sice sexbomby nevyskytují, ale přiznal, že v mládí bral kokain a kouřil marihuanu. "Jako teenager jsem tímhle způsobem potlačoval problémy s vlastní identifikací," řekl. Každého však pobavil dodatek: "Ale neinhaloval jsem to."


Smělé vize

Oba dokázali svou řečí a představami sthnout většinu voličů na svou stranu. Kennedy kdysi prohlásil: "Neptejte se, co může naše země udělat pro vás. Ptejte se, co vy můžete udělat pro svou zemi."

Obamův slogan zní: "Ano, můžeme" a "Jsme jeden náro". Žurnalista Carl Bernstein napsal: "Obama je stejně jako JFK víc než jen politik. Znamená posun, pohyb."


Podobné cílové skupiny

Kennedy se kdysi zaměřil hlavně na mladé voliče, ženy a nemšiny. Nejdůležitějšícmi Obamovými voliči jsou lidé barevné pleti, homosexuálové, lesbičky a mladí lidé mezi osmnáctým a třicátým pátým rokem.


Demokratické ideály

Kennedy předložil takzvaný Civil Right Act, podle kterého měli být definitivně odstraněny jakékoliv rozdíly mezi černými a bílými ve školách, autobusech, na veřejných toaletách a podobně. S Obamou, prvním barevným prezidentem, dostali všichni barevní Američané chť opět přepisovat svou historii.


První dámy


Obě jsou výrazné ženy

Kennedy si vzal Jackie, jednu z nejkrásnějších žen na světě. Byla pro Američany ideální první dámou. Byla ženská, moderní, nesmělá a zdrženlivá, bez jakýchkoliv politických ambicí.

Michelle Obama je její moderní a černou verzí. Je vášnivá, sexy, moderní, též bez politických ambicí, ale přirozeně emancipovaná, stejně jako Jackie.


Manželky jako ikona

Obamovu manželku nazývají "Michelle O.". A nejen kvůli tomu, že příjmení jejího muže začíná na toto písmeno. Michelle svým smyslem pro módu, šarm a eleganci velmi připomíná Kennedyho Jackie O. (podle jejího druhého manžela, řeckého multimilionáře Aristotela Onassise). Ta do Bílého domu vnesla tolik stylu, jako žádná jiná prezidentova žena.