Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Největší masový vrah Česka: Manželku týral. Zakázal jí televizi a mobil

Autor: simao - 
27. února 2015
05:00

Vrah z Uherského Brodu Zdeněk K. byl podivín, shodují se sousedi. A podivné bylo i jeho soužití s psychicky nemocnou manželkou. Oba přišli o práci a byli doma. Své ženě však Zdeněk údajně zakázal sledovat televizi a neměla ani mobil či internet. On sám přitom měl rád „střílečky“...

Že střelec z Uherského Brodu svou manželku uzurpoval, prozradil ČT starosta města Patrik Kunčar. Ten si prý vyslechl závažné obvinění: „Pán si stěžoval, že tento člověk dlouhé roky despoticky týral a psychicky deptal svoji manželku... Zakázal jí sledovat televizi, neměla ani mobilní telefon a internet.“ Jenže právě Zdeněk K. vysedával dlouhé chvíle doma před televizí. Od roku 2002 byl nezaměstnaný.

Potíže s ním však začaly prý již dříve. Podle zdroje Blesku – příbuzného, který si nepřál být jmenován – zhruba tři roky po sametové revoluci. „On zblbl. Navíc začal psychicky týrat svou ženu. Dohnal ji až tak daleko, že si v třiadevadesátém podřezala žíly. Přežila,“ prozradil smutné tajemství. 

Zpočátku přitom nic nenasvědčovalo tomu, že by se měl vztah Zdeňka K. a Jarmily odebrat na cestu do pekel. Brali se v roce 1974. „Pocházela ze Suché Lozi, pracovala v textilce. Byl to krásný pár. Ona blonďatá kočka, on hezký urostlý fešák, navíc se silným rodinným zázemím. S bohatou rodinou za zády si postavili řadový dům na kraji Uherského Brodu, narodil se jim syn, který to nedávno dotáhl na inženýra... Další dítě Zdeněk nechtěl. Prý by musel dělit majetek. To tehdy mnohé zarazilo,“ řekl Blesku Zdeňkův příbuzný.

Svůj názor na vztah syna a své snachy přitom vyjádřila v MF DNES i vrahova matka. „Měl to s ní vždycky těžké. Ona pak navíc psychicky onemocněla a on to dostal od ní,“ řekla MfD.

Samotný Zdeněk přitom vyrůstal s matkou, otcem a mladším bratrem Vladimírem ve Vlčnově. Suchá Loz, odkud pocházela jeho žena, leží nedaleko. A právě odtud je Antonín Mahdal, který se nyní ženy masového vraha zastává: „Všichni plivou na manželku střelce. Chci se jí zastat, pocházíme ze stejné vesnice. Je vážně nemocná, to je třeba vědět. K takovým lidem se musíme chovat jinak, a ne je hned odsuzovat. Určitě se léčila, dlouhodobě.“ Zároveň však prosakují zvěsti, že paní Jarmila léky nebrala, a naopak sahala i po alkoholu. Se schizofrenií, která u ní patrně propukla, a manželovým chováním jde o děsivou kombinaci. Postávala na balkoně, křičela prý na sousedy...

Po masakru v uherskobrodské restauraci se paní Jarmila zabarikádovala v domě a nechtěla policii otevřít. Nakonec k ní musela vtrhnout zásahovka. A vrahovu manželku odvezla připravená sanitka. „Mluvili jsme s ní, nicméně s ohledem na její psychický stav se zatím nedá hovořit o zcela úplném procesním výslechu. Žila ale s pachatelem ve společné domácnosti a může být jedním z klíčů, které mohou objasnit motivaci tohoto šíleného skutku,“ podotkl státní zástupce Roman Kafka.

Při pátrání po přesných motivech masové vraždy v Uherském Brodě jsou však důležité i střípky, které postupně zapadají dohromady. Jak ostatně upozornil MF DNES forenzní psychiatr Pavel Pavlovský: „Ta tragédie vstoupí do odborné literatury. Proto je třeba uvést podrobnosti k osobě pachatele.“

S jedním možným vysvětlením počínání Zdeňka K. pak přišla i paní Marie, která s vrahem 12 let pracovala. „Mohl střílet kdekoliv, ale on šel na Družbu, někoho hledal. Nejdřív tam šel, pak se vrátil a znovu tam šel… Někdo ho vyprovokoval. Spíš si myslím, že to byla nějaká pomsta někomu, údajně se mu vysmívali. On měl těžce nemocnou ženu, schizofreničku. Je to docela možné, byly tam prý problémy i se sousedy,“ řekla Českému rozhlasu.

Video Zprávy: Příběhy lidí, kterým krutý střelec z Brodu popravil příbuzné a kamarády! - redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

rastasan ( 27. února 2015 15:02 )

A kolik schizofreniků nikoho nezabilo? Možná že kdyby se udělala statistika zjistilo by se že na určitý počet lidí spáchá trestný čin více normálních lidí než takto postižených. Ona nic trestného neudělala.

jir.ass ( 27. února 2015 13:15 )

Ještě pár dní a pak se tu asi dočteme, že to byl vlastně chudák, že byl jen oběť a že by mu měl být vystrojen státní pohřeb.

bullshit ( 27. února 2015 12:32 )

To sosacek: fízlové nevěděli zda je ozbrojená, chlápek měl více zbraní. Jinak jestli má zbroják nebo ne, je to jedno, pokud bude někdo chtít něco takového udělat tak si kvér sežene i bez zbrojáku. Bohužel tohle pako udělá pakárnu všem normálním držitelům ZP. Když policajti nezasáhnou tak je všichni kritizují, když ano tak zase všichni ví jak to mělo být a jestli to náhodou nebylo moc tvrdé. Stejně se nezavděčí, jediným pozitivem je že xindl je po smrti a vychcaní advokáti nebudou řešit jestli byl příčetný, opilý atd a jestli by tedy nestačila jen podmínka, protože to byl vlastně docela hodný člověk...

sosacek ( 27. února 2015 11:09 )

To se fízlové zase předvedli - 2 hodiny "vyjednávají" o mrtvolách. Neozbrojenou babu z bytu dostávají celé odpoledne. Hlavně že uvalí informační embargo a ten de..bil chrchlanec ještě kváká do TV extra bludy. OKAMŽITÁ DEMISE MINISTRA VNITRA A POLICEJNÍHO PREZIDENTA!

rastasan ( 27. února 2015 10:33 )

Odkudpak tu paní znáte? Kde o ní berete informace.

Zobrazit celou diskusi