Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Inspekce prověří policejní zásah v Uherském Brodě: Podle Chovance nechybovala!

Autor: ČTK - 
26. února 2015
18:51

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) prověří úterní policejní zákrok v uherskobrodské restauraci Družba, kde třiašedesátiletý muž zastřelil osm lidí a pak i sebe.

Policie dnes zveřejnila chronologii zásahu i podrobnosti o tom, jak pachatel získal zbrojní průkaz – úřady mu ho sice nedávno prodloužily, ale policie ho kvůli získaným informacím poslala na opětovnou lékařskou prohlídku. K lékaři už ale nedorazil.

Policie uvedla, že se střelcem z Družby asi hodinu komunikoval policejní vyjednavač. Muž přitom mluvil o rukojmích, proto policie vyčkávala se zásahem. Do objektu vnikla poté, co komunikace přestala a z budovy se ozval výstřel. Touto ranou se zastřelil pachatel. Všech osm jeho obětí ale zemřelo podle policistů zřejmě už krátce poté, co se dostal do budovy a začal střílet po hostech a personálu restaurace.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nařídil GIBS, aby zásah prověřil, podle jeho mínění ale policie nechybovala. Do konce března chce nicméně prověřit, zda lze vylepšit systém kontroly žadatelů o zbrojní průkaz či zda je potřeba změnit výcvik policistů.

První informaci o střelbě dostala policie ve 12:38. Zásahová jednotka vnikla do restaurace ve 14:21. Zlínský krajský policejní ředitel Jaromír Tkadleček novinářům řekl, že z laického hlediska se doba mezi oběma okamžiky může jevit jako dlouhá, opak je ale pravdou. Policie totiž na začátku nevěděla, kolik lidí je uvnitř restaurace a v jakém stavu, střelec navíc mluvil o rukojmích. "Za těchto okolností by bylo absolutním hazardem pouštět se do dobrodružství," reagoval Tkadleček na některé výtky, že policie nezasáhla dříve.

Třiašedesátiletý obyvatel Uherského Brodu zastřelil v Družbě sedm mužů a jednu ženu ve věku 27 až 66 let, k nimž zřejmě neměl žádný bližší vztah. Jedna žena byla při střelbě zraněna, jeden z hostů přežil masakr schovaný na toaletách restaurace. Druhým východem uniklo z Družby osm lidí včetně provozovatele podniku. Podle médií další tři lidé utekli předním východem, když jeden z nich židlí na chvíli zneškodnil pachatele. Policie tyto informace prověřuje – v době útoku bylo podle ní uvnitř asi 20 až 30 lidí, část z nich ještě nezná.

Chovanec se chce po této události zaměřit na oblast komunikace se zástupci měst a obcí v krizových stavech či na to, zda by i menší kraje neměly mít svou vlastní policejní zásahovou jednotku. Do Uherského Brodu musela přijet zásahová jednotka z Brna, protože Zlínský kraj vlastní nemá.

zauber ( 26. února 2015 20:01 )

Policajtu tam bylo více než psích exkrementů na průměrném českém sídlišti. Nakonec se zjišťuje a zjistí, že kdyby tam nebyli vůbec, tak by to vyšlo nastejno, ale pro státní kasu levněji. Policajti si při tomto zásahu - nezásahu zase uřízli pěknou ostudu. Ovšem, horší než oni byl slavný ministr Chovanec. Ten by neměl podat demisi, na tu bych mu vůbec nedal čas, protože by měl být okamžitě vyhozen.

b.r.s.a ( 26. února 2015 19:27 )

Nechápu a jsem fakt znechucená Každej tu opěvuje Ámeriku ... ale tam teda neprošetřujou policii !! Někoho hledaj,zastaví vás , musíte z auta ven - ruce na kapotu a ani hnout,hneš se jsi zastřelenej.A nikdo se na nic neptá. Tady to vypadá jako by snad ty lidi postříleli ti policajti.Jeden blbeček,kterej seděl na hajzlu / samozřejmě asi pak po šoku/,chtěl být ""osvobozenej"" hned...Může být rád že žije a že tam byl jen !! dvě hoďky. Kdyby zasáhla policie podle tady těch chytrých hned,zase by je obvinili ,že tam vpadli moc brzo..A že můžou za to,že ty lidi postřílel. Já se divím,že tady v Česku ještě někdo chce k policii. Ať udělají co udělají , všechno špatně a ještě se nechat pomalu soudit. Je to tady hnus a už to je trapný .....

gabreta ( 26. února 2015 19:14 )

Chyboval hlavně Ministr vnitřností Chovanec! Co ale můžeme od od člověka s chováním udavače Bretschnedera, který se prásknutím druhých dostal do funkce!!

Zobrazit celou diskusi