Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Živoření v Dobrné: Všechno zabrali exekutoři

Autor: Jana Ulrichová - 
23. září 2008
05:00

Úplně jiné starosti, než kterými žijí lidé z Lidečka, Vesnice roku 2008, mají v Dobrné na Děčínsku. Vše kvůli milionovým dluhům po bývalém starostovi Martinovi Forró.

Obec má obstavený majetek a zablokované účty.

Nesvítí veřejné osvětlení, není na údržbu zeleně. Uhlí na zimu dostala školka naštěstí od sponzora.

"Ve snaze ušetřit úřadujeme jen dva dny v týdnu. Účetní dělá zadarmo," řekl místostarosta Josef Čech. Dluhy obec sčítá postupně, jak se hlásí věřitelé. "Je to 10, možná 12 milionů. Dva a půl milionu se nám podařilo splatit. Je to ale jen kapka v moři," dodal s tím, že dluh neustále narůstá o různá penále.
Největší část dluhu je pohledávka za nepostavený vodovod. "Starosta lhal, že má na něj zajištěnu osmdesátiprocentní dotaci. Proto mu to zastupitelé odsouhlasili. Firma položila asi 400 metrů potrubí a pak práce zastavila, protože jí nikdo neplatil," vysvětlil Čech. Pozdější audit ukázal, že už tehdy měla obec třímilionový dluh z předchozího roku.

Bývalý starosta byl už loni za zneužití pravomoci veřejného činitele odsouzen k podmíněnému trestu. Další soudy s ním běží. Bydlí přitom stále v Dobrné, i když v pronajatém bytě. Reportérce Blesku neotevřel.

"Pomoc nabídl Děčín, ale pod podmínkou, že se naše obec stane jeho součástí. To bychom nechtěli," řekla Pavlína Vacková, která v Dobrné žije od narození. Spokojený není ani Josef Janda. "Žiji tu dvacet let, ale nikdy to nebylo horší. Nesvítí osvětlení, není kanalizace. Bývalý starosta nevybíral ani poplatky za psy, a to v některých domech mají až sedm psů," řekl.

Jak to vypadá ve Vesnici roku 2008 čtěte zde:
Život v Lidečku? Lidé z města mohou závidět...