Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Začaly české jahodové žně!

Autor: jp - 
3. června 2012
08:00

Milovníci jahod se dočkali! Už nemusejí zahánět chuť na ně zakoupením drahých dovezených plodů v supermarketech, ale pochutnat si levnějších českých voňavých jahůdkách. Konečně propukla sklizeň tohoto oblíbeného letního ovoce. Úroda by měla být průměrná.

První jahody se nabízejí české tržnice většinou v ceně od 60 až 70 korun za kilo. Nejlepší je však vyrazit na plantáže velkopěstitelů, kteří zrovna začínají zvát na samosběry. Tam vyjdou ještě levněji. Za hodinku se dá natrhat i deset kilo. První den této sklizně pro veřejnost začal dnes například ve Lhotě pod Libčany na Hradecku. Samosběr tu zahájili s cenou 36 korun za kilo jahod.

Pokud ale chcete ušetřit práci a čas, nezáleží vám na původu jahod a přitom chcete ušetřit, vyplatí se koupit jahody od polských pěstitelů. Prodávají je nyní za 40 korun. „Jejich úroda je tradičně větší a mají je levnější,“ přiznal na hradecké tržnici Miloš Krejčí, prodejce jahod, nasbíraných na Kutnohorsku. „I ty naše ale budou postupně zlevňovat,“ dodal však obchodník s ovocem.

Za rok sní jeden Čech 2,5 kila jahod

Jeden Čech zkonzumuje během roku průměrně asi 2,5 kila jahod. Pokud si je letos rádi dopřejete, děláte dobře. Jsou zdravé.

Blahodárně působí například na srdce. A jelikož v sobě nemají tolik cukru jako jiné ovoce, mohou jahody jíst i lidé, kteří mají diabetickou stravu.

hufnagll ( 3. června 2012 12:49 )

Tahle paráda ovšem nemá dlouhého trvání,a my ofčani se zase pokorně vrátíme do supermarketů a rádi(neradi) si koupíme předražené dovezené nechutné jahody.Rádi zaplatíme přesto že nám řetězce naůčtují jakousi pokutu za to že jsme kupovali ty naše jahody a ne jejich sračky.Pokuta nebo trest se promítne v cenách.To samé bude u rajčat.

marie60 ( 3. června 2012 08:25 )

 Nj, asi si příští týden uklohním knedlíky s jahodama. Hmm, to bude dobrota. Bude jich dost, pokud ovšem nebude moc pršet.

Zobrazit celou diskusi