Situace ve Šluknovském výběžku je den ode dne horší. Tamní obyvatelé demonstrují proti takzvaným nepřizpůsobivým. Kocáb, který stojí i za tzv. Šluknovskou výzvou, která nabádá vládu k řešení problémů v regionu a obsahuje i konkrétní doporučení, jak situaci uklidnit, řekl, že dočasné zveřejňování etnicity by byl jeden z možných postupů. "Dochází k rozšíření společenského stereotypu, že za vším násilným stojí Romové," uvedl.

Podle Kocába to může vyústit v občanskou válku

Kocáb připomněl, že dojde-li ve vyostřené atmosféře k jakémukoliv trestnému činu, řada lidí si jej automaticky spojí právě s Romy. Ctění presumpce neviny ve společnosti podle něj v dané situaci nefunguje. "Ono se řekne: 'Zase nějakej Rom někomu rozbil hubu'," dodal Kocáb s tím, že návrh přednesl i na jednání se zástupci ministerstva vnitra.

"Uvažovali jsme, jestli by se na omezenou dobu neměly etnicity uvádět, protože když se řekne: 'Byl další mačetový útok,' někde se automaticky řekne: 'Romové zase sáhli po mačetách' a nakonec se zjistí, že to byli Vietnamci," dodal podle serveru Novinky.cz Kocáb. "Nakonec se ta myšlenka zavrhla, protože to není lidskoprávně čisté," pokračoval. "Jestli se to takhle bude dělat, máme tu za chvilku občanskou válku," varoval.