Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Smutná statistika: Ročně si na život sáhne 1502 Čechů

Podle sociologů ženy o sebevraždě více přemýšlejí, než se o ni pokusí. Statisticky ale nejvíce »úspěšných« sebevražd spáchají muži.
Podle sociologů ženy o sebevraždě více přemýšlejí, než se o ni pokusí. Statisticky ale nejvíce »úspěšných« sebevražd spáchají muži.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Radka Růžičková - 
17. září 2011
07:30

Je to muž. Bydlí v pohraničí a už mu bylo padesát. Nejspíš má pocit, že život nestojí za nic, a proto se rozhodl s ním skočit. A nejspíš to udělal v pondělí začátkem roku, kdy vzal do ruky provaz a… Tak takhle nějak zhruba vypadá typický sebevrah podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu. A přestože jejich počet za posledních pět let výrazně klesl, jen loni spáchalo sebevraždu 1502 lidí!

Smutnou statistiku přitom s přehledem vedou muži. A zatímco sebevražd žen ubývá, mužů, kteří se rozhodnou se svým životem skoncovat, přibývá. „Dlouhou dobu byl poměr stabilní. Na jednu sebevraždu ženy připadaly dvě sebevraždy mužů,“ vysvětluje demograf Vladimír Polášek z Českého statistického úřadu, který se statistikami sebevražd dlouhodobě zabývá. V posledních deseti letech dokonce připadá téměř pět mrtvých mužů na jednu ženu.

A pokud máte pocit, že sebevraždou nejčastěji řeší mladí lidé svou nešťastnou lásku, mýlíte se. „Sebevraždy jsou z velké většiny záležitostí starších osob,“ říká statistik Polášek. „Věkem intenzita sebevražednosti stoupá. Kritický věk je 50 – 54 let a pak nad 75 let,“ dodává Polášek. Ani moderní doba nijak neovlivnila nejčastější způsob, jak se životem skoncovat. Oběšení, které je historicky nejčastějším způsobem sebevraždy, zůstává »moderní « dodnes. Tenhle způsob odchodu totiž volí jako poslední možnost 67 procent mužů a 45 procent žen.

Pak se ale projeví rozdíly mezi pohlavími. Muž, který nesáhne po provazu, volí zastřelení, ženám je bližší otrava. Přesto, že statistiky vypadají stále hrozivě, počet sebevražd dlouhodobě klesá. V uplynulých pěti letech se našlo celkem 38 dnů, kdy nebyla zaregistrovaná žádná sebevražda. A naprosto výjimečný byl za posledních více než sto let rok 2007. Ukončit svůj život se totiž rozhodlo »pouhých« 1375 lidí.

Sebevraždy v číslech

■ Nejvíce sebevražd v předválečném období bylo v roce 1934 (4007 případů)

■ V poválečném období si nejvíce lidí sáhlo na život v roce 1970 (2824 případů)

■ Historicky nejméně sebevražd (1375 případů) bylo v roce 2007

■ Statisticky nejčastěji volí sebevrazi jako nejvhodnější den k ukončení života pondělí

■ Nejkritičtějším obdobím je pro sebevrahy začátek nového roku

■ Loni bylo nejvíce sebevražd v září a nejméně v prosinci

■ Nejnižší počet sebevražd je na jižní Moravě a Vysočině

■ Nejvíce sebevražd je na Tachovsku a Jesenicku

annael ( 20. září 2011 19:46 )

Nejen že komunisti zavinili smrt mnoha lidí, ale kolik bylo i politických vražd A sebevražd bylo víc než dneska. Například v roce 1970 bylo 2 824 sebevražd Dneska už lidi nikdo za jejich politické názory nevraždí, nikdo do nich na hranicích nestřílí a počet sebevražd klesl prakticky na polovinu

jaramila ( 20. září 2011 13:49 )

Na komunisty se nadávalo, že zavinily smrt mnoha lidí. Dnešní režim nemusí nikoho zabíjet, nešťastní a ožebračení lidé to zvládnou sami.

annael ( 20. září 2011 00:44 )

Ani jedno z toho neni v životě nejdůležitější. A vůbec mě nepřekvapuje, že nemáš ani tušení, co tím nejdůležitějším je.

mojekniha ( 20. září 2011 00:16 )

Co myslíte,že je v životě nejdůležitější? Aby Vám lidi záviděli?Nebo Vás milovali pro to co děláte?

annael ( 18. září 2011 16:43 )

Ježíš ty jsi provokatérka. Takhle už jsem se dlouho nepobavila Jak tě může bavit takhle stále provokovat Nebo jseš skutečně tak hloupá a nedochází ti, jak si neustále odporuješ? Už se vůbec nedivím záporným reakcím na vše co napíšeš. Tvoje názory jsou jako korouhev zmítající se ve vichřici Ty musíš být skutečně nešťastná chudinka vláčená životem. Nebo zlá mrcha bavící se ubližováním lidem. No tak i tak mi tě je vlastně líto Skutečnou radost ze živa jsi určitě nikdy nepoznala.

Zobrazit celou diskusi