Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Příbramsko: Z kohoutků teče radioaktivní voda

Děti z Bubovic vodu z kohoutku raději nepijí a zajdou si pro tu balenou
Děti z Bubovic vodu z kohoutku raději nepijí a zajdou si pro tu balenou  (Autor: Jitka Stefanidesová)
Autor: Jitka Stefanidesová, Kbali - 
13. září 2011
15:50

Lidé v obci Bubovice na Příbramsku mají strach pít vodu z kohoutku. Obsahuje totiž radioaktivní radon! Nejvíce opatrní jsou v místní mateřské škole. Vodu sem musí dovážet každé ráno v kanystrech. Vodárenská společnost Vak Beroun dokonce vydala oznámení, v němž prohlásila vodu za nepitnou.

Obyvatelé obce mají strach pít obyčejnou vodu. Obsahuje totiž vysoké hodnoty radioaktivního radonu. Přesná čísla však provozovatel Vak Beroun nikomu nesdělil. Radon se do vody dostává z uranových hornin, na kterých leží kvůli jeho bohatému výskytu celé Příbramsko. „Samozřejmě že máme strach, denně jezdíme do obchodu pro minerálky, vody z kohoutku bych se nenapila,“ řekla obyvatelka Eva Kropáčková.

Největší problém s vodou mají v místní mateřské škole. „Do školky vozíme vodu v kanystrech. Všech pětadvacet dětí ji pije a myje se v ní. Denní spotřeba se pohybuje kolem sedmi čtyřlitrových kanystrů,“ sdělil Bohumír Vítek, starosta Volenic, pod které Bubovice spadají. Jedním dechem dodal, že situaci v mateřské škole už řeší. „Do tří týdnů chceme problém ve školce vyřešit zařízením na odstranění radonu.“

Lidé se nemají koupat

Kvůli radonu by se lidé neměli v nebezpečné vodě koupat. Lepší je rychlá sprcha. V domech se musí podle inspektorátu Středočeského kraje větrat, aby se plyn nehromadil. Radioaktivní radon totiž uniká z vody snadno. Látka je nebezpečná v okamžiku, kdy si lidé pouští vodu a plyn vdechnou. „Když člověk vypije tuto vodu, může být maximálně unavený,“ uvedl Vítek. Pokud voda obsahuje enormní množství tohoto plynu, může v extrémních případech vyvolat rakovinu plic.

Obec hledá řešení

Vedení obce se snaží nemilý problém řešit. Jenže situace je prý složitá. „Nemůže investovat do cizího majetku, tím mám na na mysli město Březnici, které vodovod patří. Počkáme na jejich vyjádření,“ uzavřel Vítek. Existuje ještě jedna možnost, a to vést vodu do březnické úpravny, kde by se radon odstranil. To by ale vyšlo na půl milionu korun. Tyto peníze však obci chybí.

obyvatel ( 13. září 2011 21:12 )

Příbramsko: nic nového - vesnice Klučenice, voda nepitná ani po převaření a Veolia účtuje cca 80Kč za kubík. Slušné a řešení v nedohlednu..

zlymikes ( 13. září 2011 19:55 )

tři drobnosti - v okolí Příbrami je to logické a nic nového - to se ty děcka moc nemyjí,když mají spotřebu cca 30 litrů za den - ty minerálky ale také mají radon,záleží odkud jsou

Zobrazit celou diskusi