Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Soudy zdraží. Kolik zaplatíte třeba za rozvod?

Chystáte se k soudu? Tak od zítřka zaplatíte na soudních poplatcích podstatně víc peněz
Chystáte se k soudu? Tak od zítřka zaplatíte na soudních poplatcích podstatně víc peněz  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Radka Růžičková, mivrk - 
31. srpna 2011
06:00

Hlouběji do peněženky musí od 1. září sáhnout všichni, kteří se rozhodnou řešit své problémy soudní cestou. Od zítřka totiž vstoupí v platnost novela zákona, která soudní výlohy pořádně prodraží. Díky tomu se ale rychleji posypou peníze do státní kasy a ministerstvo spravedlnosti doufá, že ubyde soudních sporů.

Na dvojnásobek tak například vyjde rozvod, dražší budou zápisy a změny v obchodním rejstříku nebo žaloby o peníze. Důvodů pro zvýšení poplatků je podle ministerstva spravedlnosti hned několik. Třeba ten, že sazby soudních poplatků se naposledy upravovaly v roce 2000.

„Od té doby vzrostla průměrná hrubá měsíční mzda a také se zásadně zvýšily provozní výdaje soudů, například za energie,“ vysvětluje mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková. Podle ní se tak dorovnává výše jednotlivých soudních poplatků k současné cenové a mzdové hladině. „Jedním z významných důvodů změn výše soudních poplatků je také boj proti šikaně,“ říká mluvčí Palečková.

S tím, jak roste hrubá mzda, neplní prý soudní poplatky ve své současné výši preventivní funkci. Soudy jsou pak podle ní zahlcené obrovským množstvím žalob, často banálních a nesmyslných. „Soudní řízení by přitom mělo být až nejzazším řešením sporu, a nikoliv prvním,“ podotýká mluvčí. Zvýšení soudních poplatků bude ale také pořádnou finanční injekcí státní kase. Podle odhadů díky ní totiž ztloustne státní rozpočet o 300 až 400 milionů Kč. Kromě toho si od zdražení poplatků úředníci slibují, že se lidé budou méně soudit.

Nemajetní platit nemusí a peníze za smír

Soudíte se a ještě před rozsudkem se mezi sebou dohodnete? Tak nově vám za tohle smírné řešení sporu soud vrátí 80 procent soudních poplatků.

Co se ale od 1. září vůbec nemění, je ochrana »chudých«. „Nadále například zůstává zachovaná možnost osvobození od soudních poplatků, pokud to odůvodňují poměry účastníka,“ říká mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková. Samozřejmě i nadále platí, že straně, která ve sporu uspěje, se uhrazený soudní poplatek vrátí.

CO VŠECHNO ZDRAŽÍ? KOMPLETNÍ SEZNAM ZDE!

marie60 ( 31. srpna 2011 11:14 )

cert ( 31. srpna 2011 06:42 )

Ušetří 300 až 400 milionů ? To rozfrcá Vondra obratem ruky.

Zobrazit celou diskusi