Navíc ve státním sektoru výdělky spíše klesaly. Údaje o průměrné mzdě zřejmě i tentokrát řadu lidí spíš rozčílí. Přesně řečeno – dvě třetiny zaměstnanců. Ti si totiž o průměrné mzdě mohou nechat jen zdát. Jejich nuznou výplatu vyrovnávají šéfové, kteří berou třeba milion měsíčně. Stále tedy platí, že zhruba dvě třetiny Čechů na průměrnou mzdu zdaleka nedosáhnou.

Výši průměrného platu totiž táhnou nahoru statisícové mzdy některých státních šéfů. Například generální ředitel Českých drah, patřících chudému českému státu, Petr Žaluda si měsíčně přijde dokonce na »slušný« půlmilion. „Je třeba připomenout, že statistika mluví o průměrné mzdě, nikoli o nejčastější mzdě. Nejčastější mzda je v ekonomice o několik tisíc nižší,“ vysvětlil analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Kdo s číslem na své výplatní pásce není spokojen, měl by přemýšlet o přesunu do hlavního města. Právě v Praze je totiž průměrná mzda nejvyšší – dosahuje 30 413 Kč. Celorepublikový průměr převyšuje o více než 6400 Kč. Vůbec nejméně, tedy 20 649 Kč, si naopak vydělali lidé pracující v Karlovarském kraji. Stěžovat si nemůžou zaměstnanci bank a pojišťoven, vydělávající v průměru 46 817 korun měsíčně. Řadí se tím mezi horních 10 %, kam spadají ti, kteří vydělávají nad 1,531násobek průměrné mzdy – tedy 36 723 korun.

O takové částce si ovšem může většina zaměstnanců nechat zdát. Blízká budoucnost ale vypadá optimisticky. Podle ekonomů platy do konce roku ještě povyrostou. „Průměrnou mzdu za celý rok 2011 očekáváme kolem hladiny 24 450 Kč. V roce 2012 by se měla průměrná mzda již dostat nad 25 000 Kč,“ dodal Pikora.

Jejich statisícové platy zvyšují průměr

1004389:gallery:true:trueŠéf ČEZ Martin Roman: 500 tisíc Kč

Nikdy sice neřekl přesnou sumu, ale vyjádřil se, že bere podobně jako šéf ČD. Na akciích, které jsou součástí jeho odměn, už vydělal 655 milionů.

1004390:gallery:true:trueŠéf Českých drah Petr Žaluda: 500 tisíc Kč

Plat přiznal, když ho zveřejnil Blesk. Má nárok i na další nemorálně vysoké požitky jako např. pojištění za 100 tisíc měsíčně. Předtím prý jako šéf v pojišťovně bral milion.

Šéfové České spořitelny: Průměrně 1 milion

Soukromé firmy plat tají, odměna generálního ředitele a náměstka ČS byla 95,5 milionu Kč, což je průměrně přes milion korun měsíčně na jednoho.

Patříte k bohatým, nebo chudým?

Horních deset procent: Mezi desetinu nejvíc vydělávajících lidí patříte, jestliže vyděláváte nad 36 669 Kč hrubého měsíčně. Představuje to 1,531násobek průměrné mzdy.

Spodních deset procent: Mezi desetinu nejméně vydělávajících zaměstnanců spadáte, pokud je na vaší výplatní pásce méně než 11 808 Kč hrubého měsíčně. Znamená to, že máte méně než 0,493násobek průměrné mzdy.