Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jakl vymyslel růžové čtyřprocentní pivo BuQičák!

Autor: Sandra Apostolidisová - 
12. srpna 2011
10:48

Další z »prezidentových mužů«, milovník piva a tajemník Václava Klause Ladislav Jakl, přispěl svou troškou do mlýna v aféře pochodu gayů Prahou. Vymyslel název pro čtyřprocentní růžové pivo BuQičák, které se bude čepovat v několika pražských restauracích právě při příležitosti Prague Pride. Jakl Blesku řekl, že mu gayové nevadí, jejich exhibice ale ano.

„Mám s přáteli společnost zvanou První pivní extraliga. Zabýváme se především anonymními degustacemi českých ležáků,“ vysvětlil Blesku sám Jakl. Myšlenka vytvořit pivo pro homosexuály prý vznikla právě během jedné z takových degustací.

„Někdy v březnu přišel jeden kolega na akci v kožených přiléhavých kalhotách a hned si musel vyslechnout vtípky, že on by asi uvítal nějaké zvláště jemňoučké pivínečko,“ popsal Jakl. Pivo vzniklo v pivovaru Chýně pod vedením sládka Petra Buriánka poprvé už v půli května. To totiž právě probíhal Mezinárodní den proti homofobii.

„Nápad na růžové pivo byl původně jen takový žert, ale dotáhli jsme ho do konce,“ řekl Blesku majitel restaurace Zlý časy Jan Charvát, další člen První pivní extraligy. Prozradil, že pivo je růžové díky květům z ibišku a má symbolická 4 % alkoholu. Aby dostálo svému názvu, je v něm zastoupena i bylina bukvice lékařská. Pít se prý dá i teplé.

„Název pak vymyslel právě Ladislav Jakl. To Q v názvu je naschvál – gay komunitě se totiž říká také queer,“ vysvětlil Charvát. Už první várka piva slavila úspěch, při příležitosti sobotního pochodu Prague Pride proto v několika pivnicích narazili sudy Bu- Qičáku znovu. Podle Jakla chutná i heterosexuálům. Sám proti gayům prý nic nemá. „Gayové mi nevadí, jejich pouliční exhibice ano. A také agresivita, se kterou umlčují ty, kterým se takové exhibice nelíbí. Ve stylu: »Koukej bejt tolerantní, nebo dostaneš na tlamu!«,“ vysvětlil Blesku Jakl.

Tak slaďoučké a navoněné

Narůžovělé pivo BuQičák se prý dá pít i teplé. My jsme ale raději zkusili klasiku, tedy pěkně vychlazené. Pivo má jemnou sladkou chuť a je snad až příliš navoněné po bylinkách. Mok pro tvrdé chlapy to evidentně není, jeho lehkou chuť by mohly ocenit spíše ženy. Třetinka piva vyjde na 30 korun, za půllitr dáte 45 korun

e.44 ( 13. srpna 2011 12:17 )

Ty máš problém se čtením, nebo s pochopením napsaného?

jenislav ( 13. srpna 2011 05:12 )

prezident homosexuál.. jen pro upřesnění..

jenislav ( 13. srpna 2011 05:07 )

No Znojmačka je určitě jedna z těch normálních..

jenislav ( 13. srpna 2011 05:02 )

Jaká agresivita??? Kdo tě k něčemu nutí a ještě k tomu agresí?

jenislav ( 13. srpna 2011 05:01 )

a kdo tě nutí?!!!!

Zobrazit celou diskusi