Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Týrání Dominka (8) zavinil stát!

Chlapce týrali a mučili jeho rodiče. Sociální pracovnice to léta přehlížela.
Chlapce týrali a mučili jeho rodiče. Sociální pracovnice to léta přehlížela.  (Autor: Policie ČR)
Autor: Gabriela Peringerová - 
1. června 2011
15:54

Za utrpení osmiletého Dominika mohou sociální pracovníci. Potvrdil to tým odborníků z ministerstva práce a sociálních věcí, který případ brutálního týrání malého chlapce z Brna prošetřil. Za nepřekažení trestného činu hrozí sociální pracovnici až tři roky ve vězení.

Dominikovi nedávali rodiče několik let pravidelně jíst, sadisticky ho bili a jeho údajnou hyperaktivitu krotili lepením připínáčků pod paty do bot. Na podezření týrání chlapce upozorňovali sousedé, teta chlapce i dětská lékařka. Sociální pracovnici z úřadu městské části Brno-střed Leu Petříčkovou, která měla rodinu sledovat, ale nic z toho nezajímalo. „Náš tým zjistil, že od října 2008 do března 2010 došlo k úplnému zastavení přímé práce s rodinou. Neuskutečnila se v rodině žádná návštěva sociální pracovnice,“ uvedla mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová.

Sociální pracovnice Lea Petříčková podala v lednu, po zveřejnění případu v médiích, výpověď. Její nadřízení se k výsledkům šetření ministerstva odmítli vyjádřit. „Zatím jsme oficiální cestou nedostali závěry vyšetřování,“ vysvětlil mluvčí úřadu Roman Burián.

Zpráva ministerstva pomůže při dalším vyšetřování případu. V něm už soud poslal otce na 6,5 roku do vězení, matku pak na šest let. „Stále pátráme, zda se kromě rodičů nemohl dopustit trestného činu i někdo jiný. Třeba právě sociální pracovnice,“ potvrdil mluvčí státního zastupitelství v Brně Vladimír Kutnohorský. Za nepřekažení trestného činu může jít až na tři roky do vězení.

Dominik i jeho mladší sestra Lucie žijí od března v jednom z Klokánků na Moravě. „Je to veselé pozitivní dítě, je cílevědomý a dokáže se soustředit. Chválí ho i ve škole,“ popsala chlapcův stav ředitelka Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková. Příběh chlapce, který v okamžiku odhalení týrání vážil jen 13 kilo vzbudil vlnu solidarity. Prostřednictvím sbírky, kterou pro chlapce a jeho sestru vyhlásila nadace Naše dítě, jim lidé poslali přes dva miliony korun. Z peněz se zaplatí terapeuti, osobní asistenti či léčebné pobyty. „Protože jsou navíc sourozenci hudebně nadaní, pořídili jsme jim kytaru a elektronické piáno. Aby mohli svůj talent dál rozvíjet," doplnila ředitelka nadace Zuzana Baudyšová.

panenka08 ( 9. června 2011 15:34 )

Taky souhlasim, ze tyrani Dominicka i ostatnich sourozencu je vina konkretni socialni pracovnice a ne statu. Rada bych verila, ze konecne padne nejaky trest pro tu zenu. Doufam,ze cely zivot bude mit pred ocima co zpusobila a mohla tomu zabranit!!! Penize ze sbirky by mely dat na sporici ucet, deti by meli dost penez na dobry start do zivota. Proto sme je prece posilali. Jsem zvedava na nove zmeny v zakone a postupech, aby zas jen nemluvili a pak nic. Na Radio Zurnalu sem poslouchala rozhovor s P. Macelou a pani Vodickovou z FOD, o centralnim vyhledavacim systemu nechtel ani slyset a tvrdil, ze maji sofistikovanejsi reseni. Pak se s temi lidmi domlouvejte.

sakra ( 2. června 2011 09:23 )

Asi opět vytvoříme řadu komisí k hov.n.!

vetmar ( 2. června 2011 07:47 )

Proč píší ,že týrání zavinil stát?Vinni jsou rodiče a soc.pracovnice,hlavně oni!Tak trest patří jim.

anka ( 1. června 2011 21:37 )

souhlas...penize patri detem a maji byt ulozeny v bance, az detem bude 18....aby meli na skolu ci zakoupeni bytu....

manolla1 ( 1. června 2011 19:12 )

Vysvětli mi někdo.., prosím.., k čemu slouží hvězdičky.., nějak nechápu smysl.., že by bodování příspěvku ..?! Děkuji, za případné vysvětlení!

Zobrazit celou diskusi