Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Levhart zakousl samici při páření

Ruwani (vlevo) zakousl Arnold-Malu (vpravo) při páření
Ruwani (vlevo) zakousl Arnold-Malu (vpravo) při páření  (Autor: ZOO Brno)
Autor: mivr - 
10. května 2011
10:09

Místo lásky ji potkala smrt! V pondělí se v brněnské zoo stalo nečekané drama. Při páření levhartů cejlonských samec družku zakousl. Přítomní zaměstnanci se snažili neštěstí nějak zabránit, ale samice byla mrtvá prakticky okamžitě.

Brněnská zoo už se těšila na levhartí koťata, ale místo toho musí pohřbít samičku Ruwani. Samec Arnold-Malu ji v pondělí zakousl při páření. Připouštění sledovali  chovatelé i veterinář. Mezi rozvášněné šelmy však vstoupit nemohli.

"Zkusili zvířata kropit vodou, aby je od sebe rozehnali, ani to se ale nepovedlo. Nezabraly ani varovné poplašné výstřely do vzduchu, vše se odehrálo velmi rychle," řekl smutně ředitel zoo Martin Hovorka LN.

Je to normální

Zvířata sice předtím žila odděleně, ale prý spolu vycházela dobře. I když zaměstnanci zoo připustili, že Arnold-Malu na Ruwani zaútočil již dříve. Páření doporučili místní odborníci, levharti byli odpočatí a nažraní. Z toho se usuzovalo, že vše proběhne hladce. Jenže hned po připuštění samec na samičku, která byla přivezena ze Srí Lanky, zaútočil a zabil ji.

Divoký průběh páření velkých kočkovitých šelem je podle expertů normální. V Česku během jejich chovu umřela už čtyři zvířata.

kudlankabezbozna ( 11. května 2011 10:50 )

muchojka ( 10. května 2011 18:18 )

TO SI NEPREDSTAVUJ-TO TAK JE!

zirafa ( 10. května 2011 17:42 )

zirafa ( 10. května 2011 17:40 )

kurňa, kudlanka, ty musíš mít spotřebu materiálu.....

zirafa ( 10. května 2011 17:37 )

muchojka živě si představuju jak v africké savaně visí na stromech náhubky!

Zobrazit celou diskusi