Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zapomenutá špachtle v břiše u soudu: Rok vězení?

Autor: Ondřej Požár, mivrk - 
11. dubna 2011
13:36

Pět měsíců trpěla Zdena Kopečková (67) pekelnými bolestmi. Důvod? Primář gynekologie a tři zdravotní sestry z Nemocnice Ivančice na Brněnsku jí nechali v těle 28 cm dlouhou chirurgickou lopatku! Zdravotníky za to nyní soudí v Brně. Ženě se však omluvila jen obžalovaná instrumentářka!

Žalobce viní primáře gynekologie Aleše S., instrumentářku Danu S., vedoucí sestru centrální sterilizace Lenku Š. a staniční sestru Romanu H. z ublížení na zdraví z nedbalosti. Hrozí jim za to až rok vězení.

Ultrazvuk nástroj neodhalil

Podle obžaloby předloni 25. září při gynekologické operaci nechali Zdeňce Kopečkové v těle zmíněnou špachtli z chirurgické oceli. Její ztrátu ale zjistili až po deseti dnech! Žena kvůli tomu trpěla jako zvíře.

„Byla to šílená bolest. A pan primář mi tehdy řekl, že to byl jen menší nástroj, velký jako kávová lžička. A když jsem chtěla, aby mi udělali CT vyšetření, tak mi primář řekl: Přece se nenecháte zbytečně ozařovat! K panu primáři už nechodím, chodím v ivančické nemocnici k jinému doktorovi,“ řekla v pondělí pro Blesk.cz seniorka, když vyšla z jednací síně Okresního soudu Brno-venkov.

Ta je těžce zkoušená životem, protože její manžel špatně chodí. „Má levou nohu do pravého úhlu, ale on pořád věří, že bude chodit. Já tomu bohužel moc nevěřím!“ povzdechla si paní Zdena. A dodala, že to byl právě její muž, který ji přiměl k tomu, aby šla na CT vyšetření, kde se zjistila lopatka v jejím těle. Nástroj totiž den před tím neodhalila ani prohlídka na ultrazvuku, kterou podle Kopečkové doktor odbyl a nezajel hlavicí přístroje do míst, kde ji to bolelo.

K soudu si radši vzala prášky na uklidnění

Kopečková prý před osudnou operací i po ní měla dobrý vztah s primářem, ale ten pak otočil o 180 stupňů. „A z protokolu jsem se dověděla, že mi při jedné ze čtyř operací prostřihl močový měchýř!“ přišla s dalším šokem důchodkyně, která chce určitě mluvit s psycholožkou.

Žena, která nyní v trestním řízení, požaduje za nelidské utrpení odškodné 700 tisíc korun, si také povzdechla, že se jí ze čtyř obžalovaných zdravotníků přišla omluvit jen instrumentářka Dana S. „Sama mi řekla, že to je neomluvitelná chyba! Ano – je to neomluvitelné. Jsem strašně lítostivá a bála jsem se, jak to tady u soudu zvládnu. Vzala jsem si prášky na uklidnění,“ říkala se slzami v očích Zdena Kopečková.

Tvrdí, že při ní tehdy stálo deset strážných andělů, protože taková věc jako zapomenutá špachtle v břiše se často nestává. „Někdy se cítím psychicky hůř, někdy je to lepší. A když se do toho přidají problémy s manželem, který byl dva roky v léčebně dlouhodobě nemocných, tak jsem úplně vyřízená!“ posteskla si s pláčem důchodkyně. Soud se zdravotníky by měl pokračovat 4. května, kdy už by mohl padnout ortel.

venxa ( 11. dubna 2011 20:47 )

Vasi lekari-vyderaci maji kliku ze jsou v Ceske republice. U nas by doktor a nemocnice byli za takovy pripad souzeni minimalne o 4 miliony$ a ne pouhych 700tisis Korun.

zlobit ( 11. dubna 2011 17:25 )

Tak to je děs, co se všechno může stát. Ale neházejme všechny lékaře do jednoho pytle. Těch zodpovědných je určitě hodně.

kakamilek ( 11. dubna 2011 14:49 )

Ivančice.Tak to paní přinesla trnkovici jako present a pan primář ji požil zřejmě před výkonem.Správnej zedník s řezníkem také pijí po vykonaném díle.

hejhej ( 11. dubna 2011 13:46 )

Pan primář určitě patří mezi lékaře -vyděrače a dostane o 8 000,-Kč navýšený plat a u soudu jen podmínku-jak už to bývá.Za zapomenutý nástroj může výhradně operatér a instrumenářka.

Zobrazit celou diskusi