Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zachránila chlapce, máma zůstala pod jezem

Video se připravuje ...
Autor: Pavel Ryšlink, šim - 
27. března 2011
05:00

Tonoucího chlapce (11), který v pátek v podvečer spadl do jezu Mlýnského potoka na předměstí Olomouce, zachránila jezdkyně na koni. Studentka Jana Coufalová (22) ze Skrbeně jela naštěstí právě kolem. Chlapcovu matku (33), která za synem rychle skočila, bohužel vytáhli záchranáři až poté, co zavřeli stavidlo. Žena je teď v nemocnici a bojuje o život, její syn je v pořádku.

„Je to úžasný pocit, zachránit lidský život. Natož dětský,“ svěřila se včera Blesku Jana Coufalová. „Byly jsme s kamarádkami na vyjížďce, když jsme zaslechly křik. Vyrazily jsme za hlasem a našly tři položená jízdní kola a na břehu holčičku, která plakala, že se jí topí maminka s bráškou,“ popsala jezdkyně.

V bouřící vodě zahlédla chlapecké tělíčko. „Naštěstí měl cyklistickou přilbu. Za tu jsem ho zachytila a vytáhla na břeh,“ vzpomínala zachránkyně, která shodou okolností studuje třetím rokem záchranářství. „Hned jsem začala s masáží srdce. Asi po třiceti stlačeních hrudníku se chytil a probral se. Byl zmatený, v šoku, ale při smyslech.“

Její kamarádky Monika (24) a Marcela (25) zatím uklidňovaly holčičku (5) a volaly záchranku. Matku obou dětí později vylovili záchranáři asi 300 metrů po proudu pod jezem.

Matka bojuje o život

A jak se stalo, že se oba topili? Matka (33) si vyjela se synem (11) a dcerou (5) na vyjížďku na kolech podél ramene řeky Moravy zvaného Mlýnský potok. U jezu na předměstí se dívali na valící se vodu. Chlapec upustil batůžek, a když se pro něj natahoval, spadl do vody. Matka skočila za ním. Divoká voda ji vtáhla pod jez. Tělo řeka vydala, až když se záchranářům podařilo zavřít stavidlo.

„Je v kritickém stavu. Byla dlouho pod vodou, zřejmě má poškozený mozek,“ řekl mluvčí olomoucké fakultní nemocnice Egon Havrlant. Její syn je tam na pozorování, ale je v pořádku.

clio ( 29. srpna 2012 11:10 )

clio ( 29. srpna 2012 11:09 )

manolla1 ( 27. března 2011 22:46 )

!

manolla1 ( 27. března 2011 22:45 )

Dobří lidé ještě žijí !

jtabp ( 27. března 2011 22:15 )

Dobrá práca, ale snad by to udělal každý a jen tak tam to dítě nenechal.

Zobrazit celou diskusi