Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nový zákoník práce: Nížší odstupné, delší zkušebka!

Jaromír Drábek od začátku příštího roku chystá kruté změny pro zaměstnance.
Jaromír Drábek od začátku příštího roku chystá kruté změny pro zaměstnance.  (Autor: scom)
Autor: ČTK, oj - 
5. srpna 2010
11:06

Nižší odstupné, delší zkušební doba, rozšíření počtu hodin odpracovaných na dohodu o provedení práce, možnost řetězení smlouvy na dobu určitou až na pět let – to jsou jen některé změny v zákoníku práce, které chce Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí, prosadit od začátku příštího roku.

Ministr už své plány předběžně projednal se zástupci zaměstnavatelů i odborů. Ne všichni jsou ale z chystaných kroků nadšeni. Největší problém bude v řetězení smlouvy na dobu určitou až na pět let. Znamená to, že se zaměstnancem může být podepsána smlouva na dobu určitou vícekrát a firmy se tak kryjí před tím, aby musely při propouštění vyplácet odstupné v případě například úbytku práce.

"Pětileté řetězení je pro nás nepřijatelné. To je věc, která například může bránit zaměstnancům dostat hypotéku a je jednoznačně proti nim," řekl pro MF DNES místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Václav Pícl a nevyloučil ani možnost stávek.

Napište nám do diskuze pod článkem, co si o připravovaných změnách zákoníku práce myslíte. Ublíží vám, nebo je vám to jedno?

Jaké změny nás čekají?

Bude zvýšen maximální rozsah zaměstnání na základě dohody o provedení práce ze 150 na 300 hodin

Uvolní se podmínky pro opakované uzavírání pracovních poměrů na dobu určitou, čímž dojde ke zpružnění trhu práce.

Vláda zavede pružnější konta pracovní doby. Umožní firmám nechat lidi doma, pokud není dost práce a dál jim platit mzdu. Jakmile je zakázek více, mohou je povolat za předplacenou dobu.

Výše odstupného bude vázána na počet odpracovaných let u zaměstnavatele (do 1 roku práce - 1měsíční odstupné, do 2 let práce - 2měsíční odstupné, nad 2 roky práce - 3měsíční odstupné).

Vláda zváží úpravu zkušební doby tak, aby bylo umožněno sjednat po vzájemné dohodě delší zkušební dobu než 3 měsíce.

Vláda podpoří nezaměstnané, kteří začnou podnikat. Nezaměstnaný bude moci v tomto případě pobírat plnou výši podpory v nezaměstnanosti po celou podpůrčí dobu.

ivkanatka ( 2. prosince 2010 10:26 )

To samé si myslím taky, bohužel, ač jsem tuhle sebranku nevolila, odnáším to také. Je mi 55, jsem nezaměstnaná, nikde mne nechtějí / zkušenosti nezkušenosti /, protože jsem stará a neperspektivní. Ano, mladí se nechali zlákat sliby a naše názory a zkušenosti nechtěli slyšet. Teď to ví, ale je pozdě. Vypráskat všechny, co nám lhali, lžou a lhát budou. Myslí jen na sebe. Líp nebude, líp už totiž bylo !!!!!!

muffin2009 ( 1. prosince 2010 17:39 )

Tak to si asi už dělaj prdeeéél,ne?

pema3 ( 6. srpna 2010 19:54 )

Pokud si mysíte že podáváte výkon na 100% tak nemluvíte pravdu. Nikdo, ani TOP manager nepodává 100% výkon, sebekritika není destruktívní. Jinak máte částečně pravdu.

milo ( 6. srpna 2010 08:56 )

jj...mě si jedna firma zase najala na HPP jako recepční na prázdniny...jejich trvalá recepční se jim vdávala a chtěla jet na dovolenou a brigádník by se jim nevyplatil...tak vzali mě, lhali mi do očí a po dvou měsících mi poděkovali a řekli "Čao a díky za spolupráci"...o nespokojenosti řeč být nemůže, chovídala jsem tam dřív než jsem měla a odcházela déle než jsem měla, všechno jsem plnila na 150% a ještě mi napsali úžasný doporučení....jestli prodlouží zkušebku...tak jsme všichni v p.r.d.e.l.i, protože žádný zaměstnavatel s vámi nejedná na rovinu.....ŽÁDNÝ!!!

mklimesak ( 6. srpna 2010 06:45 )

Přesně tak.Tzv.nová strana se starým panem Kalouskem v čele! A to hned na ministerstvu financí.Hlavně že VV měli lákavé motto pro lidi: konec dinosaurům a potom umožní(a ještě se v ní angažuje) takovou vládu! Naštěstí jsem těmto pravicovým stranám hlas nedal,a ti co dali, už to nelze vzít zpět.Dosti tomu všemu přidala tzv antikampaň která nakydala špínu na Paroubka,znám dost mladých lidí,kteří nevolili ČSSD jen proto že Paroubek vypadá,tak jak vypadá.Přečetl si vůbec někdo nějaké předvolební noviny? Asi ne,jinak by to takhle nemohlo skončit!

Zobrazit celou diskusi