Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Revoluce v občanském zákoníku: Vyhodit z nájmu půjde snadněji

Změny v občanském zákoníku ovlivní život nás všech
Změny v občanském zákoníku ovlivní život nás všech  (Autor: ČTK)
Autor: map, apk - 
18. května 2011
15:57

Víte, co je to výminek nebo výprosa? Jestli ne, běžte se zeptat pamětníků. I tyto pojmy z první republiky se vrací. Nový občanský zákoník, který včera schválila vláda, se mění po 47 letech. Nově formuluje přes tři tisíce paragrafů a je tečkou za totalitním vnímáním občanského práva.

Mění normy z doby komunismu takových oblastech jako je rodina, vlastnictví nebo smlouvy, proto zasáhne do života každého. Jestli ho schválí také Parlament a podepíše prezident, bude platit od ledna příštího roku, v praxi se ale začne uplatňovat až o rok později, aby se justice stihla na zásadní změny připravit.

Co se změní

Změny se dotknou všech oblastí občanského života. Adoptovat bude napřiklad možné nově i dospělého člověka. To pomůže v případech, kdy už pár adoptoval dítě a dosud nemohl adoptovat i jeho zletilého sourozence. Neplodné páry si nyní budou moci osvojit dítě donošené náhradní matkou.

Rozšíří se počet dědiců. Pokud po sobě zesnulý nezanechal závěť, budou se moci s nárokem na dědictví přihlásit i bratranci a sestřenice, ale také prarodiče. Mnohem méně majetku než dnes tak propadne státu.

Lidé s mentálním postižením nebudou moci přijít o svou svéprávnost úplně, soudy ji budou moci pouze omezovat, a to maximálně na 3 roky, pak se musí případem zabývat znovu.

Posílí ochrana zvířat. Při záchraně zvířete bude mít nově jeho život přednost před majetkem, nyní totiž člověk nesmí při záchraně způsobit větší škodu (třeba rozbití okénka u luxusního auta), než jakou má zvíře cenu.

Pro majitele nemovitostí se ulehčí možnost vypovězení nájemní smlouvy. Bezodkladně vypovědět nájemní smlouvu bude možné, třeba pokud nájemník tři měsíce nezaplatí nájem, byt zničí nebo ho místo k bydlení užívá třeba k podnikání. Stejné to bude v případě, že nájemník na majiteli spáchá trestný čin, např. ho napadne.

A zákon dá lidem také větší svobodu, aby si uzavírali smlouvy, jaké chtějí. Smlouvy nebudou muset být navíc písemné. Dvě strany si budou moci domluvit cokoli, co neodporuje dobrým mravům. Zásadní bude, zda obě strany smlouvě rozumí, pokud bude oběma stranám vyhovovat, bude vzdor všemu platná.

gabi50 ( 10. září 2011 11:45 )

Bolševici nás za 40 let úspěšně dovedli do ***e, ale ti, co přišli po nich, tak našli zkratku

jozzinek ( 19. května 2011 20:45 )

simeonsimeonovic... nesvaluji všechno na komunisty. Jsou tu i další, jenž je poslušně následovali. Určitě víš, že většina z nich změnila legitimace, nebo začala podnikat. Neříkej, že komunisté vychovali lidi k morálce. Lidé se museli přetvařovat i před svými dětmi. Pronásledovali církev a všechny, kdo mohl ohrozit jejich pozici. Nedivil bych se tvým slovům jen tehdy, pokud jsi jeden z nich. To tě pak chápu. Možná si neměl dost vlivných kamarádů (soudruhů) a kompromitujících informací, abys s nima začal vydírat a pak podnikat, jako ti ostatní. Proto ta zatrpklost.

komentator ( 19. května 2011 08:55 )

česká pravice (mnohdy "prekabátení bolševici) to zde rozkradla. Přitom nynější "kovaní pravičáci" se chovají hůř než komouši!

evolucius ( 18. května 2011 23:16 )

Ten tu dlouho chyběl...to je dobré.

simeonsimeonovic ( 18. května 2011 22:26 )

píšeš... dalších 50 let se z těch sraček budeme dostávat.... . Po 21 letech demokracie a svobody bych všema deseti sáhl po režimu a životě, který byl před rokem 1989. Svalovat všechno na komunistyi, to umí všichni dodnes. Ale za 21 let dokázali jenom tuhle zem rozkrást, ten kdo je větší parchant je na koni, mezilidské hodnoty jsou pryč a z mladých si vychováváme normální "spratky", který neumí ani staršího v dopravním prostředku pustit sednout. Češi si nezaslouží demokracii, potřebují bič. S.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa