Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Sociální reforma podle Drábka: Připravte si peněženky

Drábek chystá drastickou reformu socíální politiky státu.
Drábek chystá drastickou reformu socíální politiky státu.  (Autor: Jiří Černohorský)
Autor: oj - 
18. ledna 2011
01:15

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek chystá reformu sociální politiky státu. Tvrdí, že nynější systém, kdy v nějaké formě čerpá dávky přibližně polovina lidí, je nesmyslný a není možné jej dál financovat. Pomoc státu přijde až jako skoro poslední možnost.

Podle představy ministra Drábka má pomoc státu nastoupit až tehdy, když nebudou schopni pomoci příbuzní, kteří mají vyživovací povinnost. Tedy děti rodičům a nebo rodiče dětem.

Jak to bude ale vypadat ve skutečnosti? Vždyť celé rodiny, jak mladí tak staří, žijí často na hranici možností. Navíc ne vždy jsou mezi rodiči a dětmi dobré vztahy. Někteří nejsou v kontaktu celé roky a teď by stát přišel a nutil je navzájem si pomáhat?


Jste v podobné situaci? Jak by se sociální reforma podle Drábka dotkla vás? Napište nám to na tip@blesk.cz!

 


Senátor za ČSSD Zdeněk Škromach tvrdí, že ze sociálního systému se stanou nedůstojné chudinské dávky. Dotkne se to především rodin, v nichž někdo z rodičů pracuje za minimální mzdu. Ta prý už několik let zůstává na hranici 8 tisíc korun.

Drábek v minulých dnech představil první kroky reformy, které se týkaly sjednocení výplatního místa pro sociální příspěvky. Tím by se měly stát úřady práce. I to však ČSSD kritizuje. Zejména v otázce vyplácení dávek na bydlení to považuje za nešťastné. Zde hrají nezastupitelnou úlohu obce, do jejichž kompetence bytová politika spadá a které díky tomu mají přehled o konkrétní bytové situaci toho kterého občana.

 

hugo.vondra ( 21. června 2011 18:46 )

Už je načase!!!! Zlodeji maji sedět v kriminale a ne v parlamentu a senatu!!!!!!!!!!

hugo.vondra ( 21. června 2011 18:44 )

Vam to už važně leze na palici panove!!!! Je vydět jak jste si vědomi všednich problemu normalnich lidi,kteři nepobiraji takove platy jako vy !!!! Jenom proto aby jste zduvodnily vaše nezaslouženě vysoke platy,vymýšlite jak vytahnout ještě víc z normalnich lidí,kteři vas zvolili !!!!!!!! Misto toho,aby jste zmenšily Senat a parlament na polovinu,přestaly svým znamím dohazovat statni předražene zakazky,a konečně začaly pracovat pro sveho zaměstnavatele,tedy občany CESKE REPUBLIKY!!!! Jste totiž jen paraziti panove!!!!! Zadna zodpovědnost,vysoke platy,a ještě větši přijmy od kmotru a jejich firem!!!!! Takhle to probiha napříč EVROPOU!!!!

sibuna ( 1. března 2011 09:48 )

Spíš MUSÍME JIM POMÁHAT - nahrabat si ještě víc. Jak známo,líp se s e r e na větší hromadu a tohle heslo je podstatou této penzijní reformy!

dymesko ( 1. března 2011 07:31 )

ale pořád se jen diskutuje,nadává a činy -nic

dymesko ( 1. března 2011 07:30 )

souhlasíme

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa