Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Plán ministerstva: Dáte-li výpověď, nedostanete podporu.

Cesta k penězům z podpory v nezaměstnanosti se pro mnohé komplikuje...
Cesta k penězům z podpory v nezaměstnanosti se pro mnohé komplikuje...  (Autor: Ondřej Požár)
Autor: jos, ČTK - 
6. srpna 2010
08:43

Chystá se revoluční novinka. Ministerstvo práce a sociálních chce zrušit vyplácení podpory v nezaměstnanosti lidem, kteří sami dali výpověď.

Pokud novelu zákoníku práce schválí vláda a parlament, mohla by změna začít platit už od začátku roku 2011.

"Je to jeden z návrhů, se kterými ministerstvo počítá. Samozřejmě bude muset ještě projít schvalovacím procesem," řekla serveru iDNES.cz mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová.

Změna souvisí s připravovanou novelou zákoníku práce, kterou prosazuje ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Novelu bude vláda projednávat ve zrychleném připomínkovém řízení a platit by mohla začít od ledna příštího roku.

"Podporu v nezaměstnanosti by bral jen ten, kdo dostane výpověď a splní si veřejnou službu nebo rekvalifikaci," prohlásil už dříve Drábek. Po dobu, kterou by propuštěnému zaměstnanci pokrývalo odstupné od firmy, by podporu nedostával. Žádnou podporu by pak nedostali ti, jichž se firma zbavila pro porušení pracovní kázně.

andrea68 ( 5. listopadu 2011 13:24 )

a co takhle v rámci úspor zavést tradici, že pro poslance a senátory, kteří nebyli ve volbách znovu zvoleni(očividně dobře nepracovali) zrušit odstupné. Dle úvahy by se to dalo rozšířit i na ostatní politiky a manažery ve státní správě, kteří zapříčinili neúspěch podniku, který je královsky platil.

ajinka ( 7. srpna 2010 12:55 )

Ona vlastně volby vyhrála ČSSD, ale tím bláznivým politickým způsobem vlastně prohrála . Hlavně díky dobrýmu tahu tzv. nových stran. To je jako kdyby třeba český běžec vyhrál maratón časem lepší o půl hodiny, ale jelikož za ním byli tři závodníci třeba z Tramtárie, tak by medaili vlastně nedostal...

stefa ( 6. srpna 2010 22:49 )

kteří jste volili ODS,VV a TOP09, to jste si opravdu mysleli,že sliby které vám daly tyto strany před volbami dodrží?Pokud jste tomu věřili musím se z celého srdce zasmát.Když jsem slyšela ty sliby kterými lákaly tyto strany voliče tak jsem byla zvědavá, kolik lidí bude po špatných zkušenostech s politikou tak naivních a bude je volit.A je vidět,že v této republice je ještě mnoho naivních lidí.Jinak by tyto strany nemohly nikdy volby vyhrát.Čemu se všichni divíte.Většina z vás je musela volit,když volby vyhrály.Tyto strany přece nikde neslíbily,že své sliby dodrží.Pokud schválí nějaký nový zákon,tak to určitě prospěje horním vrstvám a ne pracujícím.To už by jste měli dávno vědět.Ne nadarmo se říká:"Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají".A oni dokázali hodně pěkně zpívat, proto ty volby zmíněné strany vyhrály.Teď vám,nezbude nic jiného, než pracovat jak za císaře pána,pěkně do úmoru a bez reptání.Protože když dáte výpověď pro nesnesitelné pracovní podmínky tak prostě nedostanete podporu a o to jim přece šlo.Dosáhnout toho aby lidé pracovali za jakýchkoliv podmínek a za jakoukoliv mzdu aby měli strach dát sami výpověď ,jinak budou bez podpory.

ajinka ( 6. srpna 2010 19:54 )

Když se hlásíte o práci, musíte předkládat vzdělání, praxi v oboru, a já nevím co ještě. A naše vláda? Kolik ministrů má vzdělání ve svém resortu???? Pak to podle toho vypadá. To jsem mohla jít do vlády taky, všechny ožebračit bych doveldla taky . Ale pořádně něco nejdřív przkoumat, probrat, vymyslet nějaký rozumný plán, to už je nad jejich síly. A ani to zřekmě není v jejich zájmu. Ze zaměstnanců budou otroci, kteří ponesou riziko podnikání za svého zaměstnavatele . Buď je podnikatel schopnej, nebo ať jde od válu!

jarka ( 6. srpna 2010 15:48 )

Znám řadu případů, kdy zaměstnavatel donutil zaměstnance odejít " NA DOHODU", aby mu nemusel dávat odstupné. Takový pracovník přistoupil pod nátlakem, jinak mu hrozili paragrafy a porušení kázně aj. Komu se chce soudit a pracně dosvědčovat, že to není pravda? Tak šli ti lidé na pracák. To vlastně tímto padne, myslím, že ani zaměstnavatelům se to líbít nebude!?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa