Odborníci dokonce přirovnávají šok ze ztráty zaměstnání k tomu, když člověku zemře někdo blízký. Nejhůř přitom snáší propuštění z práce starší lidé, zvlášť pokud pracovali dlouhé roky u jedné firmy.

Patnáct lidí. Tolik se jich právě teď tlačí na jedno volné místo. A šanci má jen jeden. Kdo a jak vlastně určuje, že právě tenhle je ten pravý? „Hodnotu člověka na trhu práce snižuje jak nízká, tak přehnaně vysoká kvalifi kace,“ říká Jiří Kocourek z fi rmy LMC, která provozuje pracovní servery. Mnoho lidí bez práce také podle něj není ochotno dělat nějaké změny. „Neradi něco mění, nemají zájem učit se nové věci nebo se nechtějí za prací stěhovat,“ vypočítává.

Odradit zaměstnavatele pak může i arogance. Chování ve stylu »Já znám všechno a budu vás učit, jak to správně dělat« totiž dokáže vytočit každého personalistu.

O jedno místo se pere patnáct lidí
Autor: scom

Psycholožka: Podívejte se na sebe cizíma očima

Chcete zvýšit své šance na trhu práce? Blesk pro vás ve spolupráci psycholožkou Hanou Kyrianovou připravil pět tipů.

Zvažte možnosti

Zkuste se na sebe podívat cizíma očima. Co opravdu umíte a co jste schopni dělat? Pak nebudete ztrácet čas nabídkami, na které nestačíte.

Dlouhé hledání

Najít práci trvá. Záleží na tom, o jakou profesi máte zájem, i na tom, jaká je u vás nezaměstnanost.

Promyslete plat

Než někde u pohovoru řeknete svou představu o platu, předem byste si měli zjistit, jaké jsou platy ve vaší profesi a regionu.

Couvněte včas

Pokud máte požadavky, ze kterých nechcete slevit (typ práce, výše platu, pracovní doba, délka dojíždění apod.), měli byste si zároveň i říct, jak dlouho budete na svých podmínkách trvat.

Méně je víc než nic

Možná budete muset nastoupit do horších podmínek nebo nižší plat. I práce, o kterou byste dřív ani okem nezavadili, je lepší než žádná. Vezměte i brigádu, najděte si rekvalifikaci.

Co zvyšuje šance

- ochota učit se novým věcem
- nadšení pro práci
- tvořivost
- týmové myšlení
- zapojování se do dění ve firmě
- dobré reference

 

Co snižuje šance

- příliš nízká kvalifi kace
- příliš vysoká kvalifi kace
- neochota učit se novým věcem
- strach ze změn
- neochota stěhovat se za prací
- arogance
- špatná znalost cizích jazyků
- věk
- zájem o práci jen na celý úvazek
- zdravotní problémy