Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Silnice se propadla 2 dny před otevřením

Díra na silnici mezi Vojnovým Městcem a Karlovem komplikuje lidem v okolí život
Díra na silnici mezi Vojnovým Městcem a Karlovem komplikuje lidem v okolí život  (Autor: Jaroslav Krčál)
Autor: Jaroslav Krčál, jak - 
10. června 2010
08:15

Pouhé dva dny před otevřením se na čerstvě zrekonstruované silnici u Vojnova Městce na Žďársku objevily několik metrů hluboké díry. Proč se nová vozovka propadla, dnes chtějí geologové zjistit pomocí zkušebních vrtů. Obyvatelé spekulují o tajné klášterní chodbě či o důlních pozůstatcích. Zřícenou silnici tak možná prozkoumají i archeologové.

O tom, že nejde o nic malého, co by se spravilo za pár dnů, svědčí i to, že v díře zmizelo osm kubíků zeminy. „Co pod silnicí vlastně je, nikdo neví. Doufáme jen, že to není nějaké staré důlní dílo,“ obává se Marie Tesařová, ředitelka Ředitelství silnic a dálnic v Jihlavě.

U Vojnova Městce se totiž našly pozůstatky uhlí, které se kdysi možná těžilo v okolí. Nikdo z obyvatel si však prý nepamatuje, že by v těchto místech byl uhelný důl. Mezi lidmi se naopak mluví o tajné chodbě, která prý vedla z Vojnova Městce do žďárského kláštera. Na místo se proto údajně chystají vypravit i archeologové.

Otevřou jí až za měsíc

„Slyšel jsem i o tom, že by tu mohl být starý důl na rudu. Nedaleko totiž byly slévárny. Jsem opravdu zvědavý, co tu najdou,“ řekl včera Bohuslav Starý z Karlova, který se na díru přišel podívat.

Otevření frekventované silnice se tak nejméně o měsíc opozdí. To trápí hlavně místní obyvatele, neboť po objížďkách zbytečně najezdí desítky kilometrů navíc. Také obyvatelé u silnic, které řidiči používají jako objížďky, si stěžují na množství projíždějících aut.

delavar ( 10. června 2010 08:50 )

Niečo podobné sa prihodilo aj môjmu dedovi.Ako partyzán 14 dní strážili dôležitý most-a potom im ho zobrala voda...

Zobrazit celou diskusi