Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pozor, o víkendu se čeká 15 stupňů a povodně

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, rum, oj - 
16. března 2010
19:40

Už zítra až 13 °C a v pátek dokonce až 15 stupňů! Konečně přišlo jaro! Sněhu se v nížinách už letos prý bát nemusíme, ale meteorologové pro změnu varují před možnými povodněmi.

Ve středu přes nás přejde teplá fronta a za ní začne proudit tolik očekávaný teplý vzduch z Pyrenejí. „Víkend bude nejteplejší. Čekáme až 15 stupňů. V příštím týdnu se ale zase trochu ochladí,“ uvedla meteoroložka Dagmar Honsová a dodala: „Sněhu se bát nemusíme, jen ke konci příštího týdne napadne ještě pár centimetrů, ale jen na horách.“

V současnosti leží v Česku odhadem asi 2,18 miliardy metrů krychlových sněhu, což je v přepočtu 27 litrů na metr čtverečný. "Znamená to, že oproti minulému týdnu došlo k mírnému nárůstu celkového množství vody ve sněhové pokrývce, a to zejména ve vyšších nadmořských výškách," uvedli hydrologové ČHMÚ. Společně s oteplením, které se bude týkat i hor, a očekávaným intenzivním deštěm hrozí o víkendu záplavy! „Záleží, kolik naprší. Vypadá to ale, že bude pršet docela dost a mohl by to být problém,“ upozorňuje Honsová.

O víkendu totiž na mnoha místech Česka napadlo až 15 centimetrů sněhu, teploty se většinou pohybovaly kolem bodu mrazu. Nejvyšší sněhovou pokrývku, 158 centimetrů, hlásí šumavský Velký Javor, za ním je se 144 centimetry Labská bouda. Třeba na Šeráku je 105 centimetrů, na Lysé hoře pak ještě o šest centimetrů víc. Celkově leží nejvíc sněhu na Vysočině a také v Plzeňském a Jihočeském kraji.

suuri ( 17. března 2010 00:48 )

-říkala babička-že tak člověk nejspíš nastydne,myslí,že je teplo a zatím je země syrová No já bych si tam nesedla vlastně ani v létě-kvůli klíšťatům.Po boelioze s následky se jich bojím

e.44 ( 16. března 2010 23:42 )

U nás taky celej den sněžilo, a i když to převážně roztálo, tak tomu že zítra bude 13°C nevěřím ani z rozeběhem

waserman ( 16. března 2010 21:03 )

13 stupňů? tady dop...e sněží jak o život a napadlo tu půl metru čerstvého sněhu

Zobrazit celou diskusi