Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

ČEZ postavil mimo službu další dva kontrolory

Fotografie
Zamířit a ...  (Autor: internal)
Autor: ČTK, šim - 
14. února 2010
16:05

Po šéfovi kontroverzního útvaru kontrolního komanda ČEZ Karlovi Vanišovi postavil energetický gigant mimo službu i dva další členy útvaru.

Uvedl to server Týden.cz. Důvodem je podle serveru to, že se muži při kontrolách vydávali za policisty. Jejich nadřízený Vaniš byl už předtím dočasně odvolán kvůli tomu, že měl u sebe při pracovním výjezdu zbraň. Policie tento týden navrhla obžalovat celkem 26 členů útvaru kvůli vydírání odběratelů elektřiny.

Oba muži z odboru netechnických ztrát údajně jezdili do terénu vybaveni reflexní policejní vestou a v černých kombinézách, na kterých měli policejní číslo nebo nášivku policie.

Zamířit a ... Zamířit a ... | Blesk
Komando ČEZu natočilo sebevraždu zákazníka

"Dospěli jsme k závěru, že u těchto lidí mohlo dojít k zneužití znaků policie při pracovním výkonu," uvedl mluvčí ČEZ Martin Pavlíček. Muži teď budou vykonávat kancelářskou práci až do doby, než jejich případ prošetří vnitřní komise ČEZ.

Mluvčí policejního prezidia Veronika Benediktová řekla, že pokud na sobě muži měli vestu a na ní služební číslo, dopustili se přestupku. "Jestliže by navíc někoho svým vzhledem a jednáním poškodili, už se dá uvažovat o kvalifikaci trestného činu jako je podvod či poškozování cizích práv. Záleží na okolnostech," dodala.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu viní celkem 26 kontrolorů z toho, že v téměř padesátce případů vydírali odběratele elektřiny. Kontroloři prý vstupovali bez povolení na pozemky odběratelů a nutili je k zaplacení vysokých částek za údajně neoprávněný odběr. Firma ČEZ je přesvědčena, že se její zaměstnanci vydírání nedopustili a že budou zproštěni viny.

Odbor netechnických ztrát se zaměřuje na odhalování černých odběrů elektřiny a do povědomí veřejnosti se nedávno dostal hlavně kvůli zveřejněným záběrům, které zachycovaly speciální výcvik kontrolorů a některé jejich diskutabilní zásahy. Ředitel ČEZ Martin Roman proto zřídil speciální tým, který má dohlížet na "problematiku řešení netechnických ztrát" a znovu prověřit postupy oddělení.

Po šéfovi kontroverzního útvaru kontrolního komanda ČEZ Karlovi Vanišovi postavil energetický gigant mimo službu i dva další členy útvaru.

siroky11 ( 14. února 2010 22:29 )

nezlobte se, ale je to hloupý názor, Člověk už je od přírody takový a hlavně tady v ČR, kde je vše několikanásobně předraženo oproti výdělkům. Tak si každý jedinec chce nějakým způsobem přilepšit. Tyto "černé odběratele" by ale měl řešit kontrolor Lidových Milic ČEZu, ve spolupráci s Policií ČR a né zakládat ozbrojené bandy. Pokud by to tímto způsobem dělal každý, tak v tomto Kocourkově brzy vypukne občanská válka.

zirafa ( 14. února 2010 19:27 )

dej pokoj se žlutýma, takhle jich je tu dost!

bubaku ( 14. února 2010 18:04 )

já bych je nechala zežloutnout jako ty vesty aspon by byli na dálku viditelní

bubaku ( 14. února 2010 18:02 )

asi tak nějak a prý že vesty,ale na něco to hodit museji,když už je národ prokouknul co?

siroky11 ( 14. února 2010 16:55 )

která vede až do Vlády ČR, že?

Zobrazit celou diskusi