Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na dlažbu jde 634 lidí!

Další oběti krize
 (Autor: Jana Ulrichová)
Autor: Jana Ulrichová - 
17. září 2009
05:00

Margaríny Rama, Perla, Hera, Flora. Zubní pasta Signal, zmrzlina Algida, čaje Lipton, kosmetika Dove a další. Tyto produkty vyráběl britsko-nizozemský výrobce potravin a spotřebního zboží Unilever v Nelahozevsi.

Už nebude, končí. O práci přijde 634 lidí. Lidé z městečka na Mělnicku se strachem hledí do budoucna.

Zpráva o rušení továrny byla včera v Nelahozevsi smutným tématem číslo jedna. Místní o něm diskutovali v ulicích, v obchodech i hospodách. „Je to hodně nepříjemné, skoro každý z tohoto městečka tam někoho má,“ řekla Blesku mladá maminka. Ponurá nálada vládla i mezi zaměstnanci, kteří opouštěli brány závodu. Vedení je včera postupně svolalo na dva mítinky, kde jim jejich neradostnou budoucnost nastínilo. Nezapomnělo jim také připomenout, že nemají mluvit s novináři. Někteří se ale statečně o své pocity s Bleskem podělili. Jana pracovala v továrně skoro tři roky v oddělení kontroly kvality: „Radost z toho nemám, ale co nadělám. Jsem ještě mladá, rodinu nemám, takže živit nikoho nemusím. Zametat umím, myslím, že se nějak o sebe postarám,“ vzala svou situaci vcelku statečně. Muž (nechtěl Blesku ze strachu říci své jméno) pracoval v továrně sedm let: „To víte, že mám všelijaké pocity, vždyť tu dělám dost dlouho. Nezlobte se, nechce se mi o tom mluvit, navíc nám to zakázali. Máme vás odkázat na mluvčí,“ řekl s přiškrceným hlasem. Další muž, který také nechtěl prozradit jméno: „Utekl jsem z toho mítinku, nemohl jsem to poslouchat. Řekli nám, že se to bude postupně zavírat. Jaké mám pocity? Kdo by byl spokojený, když přišel o práci,“ řekl. Výroba bude utlumena v několika fázích, úplně ukončena bude ve druhém čtvrtletí roku 2010.

gogo ( 17. září 2009 22:54 )

Ano, souhlasím, ale za chvíli již nebudou ani peníze na nákup zahraničních výrobků. Téměř všichni již v Česku děláme u zahraničních firem a jsme nich závislí na milost a nemilost... A stát si již jen půjčuje a půjčuje...

sakra ( 17. září 2009 11:43 )

Naši výrobci jsou "zlikvidováni" za pomoci našich vlád a nyní budeme kupovat jejich výrobky za jejich ceny z dovozu. Trh vše "vyřešil" že pane prezidente.

vera51 ( 17. září 2009 11:08 )

Vubec nezavidim dnesnim mladym lidem, jsem uz taky v duchodu se smesnou castkou ale je to jiste.Myslim si ze bude ale hur.At se podivate do obchodu tak vsude je vsechno.Myslite ze se nejaka nova fabricka rozjede nekde, nekdy?? Ja uz tomu neverim.Asie nas zaplavuje uz nekolik let zbozim a jaka vyroba zustane u nas?? Co se tady vubec vyrabi???????Az pritahnou z Asie trochu kvalitni auta tak se cela Evropa muze jit past.

alixie ( 17. září 2009 09:49 )

Mám už svůj produktivní věk bohužel za sebou, ale dnes jsem ráda, že jsem v důchodu. Ta jistota, co bývala za těch "hrozných komunistů", ta zcela nahrazovala to, že nebyly např. neustále na pultech banány nebo toaletní papír. To se dalo řešit, ale najít dnes práci, obzvlášť v některých oblastech, je nemožné. Člověk chodí pro podpory, případá si méněcenný , nic ho netěší.

Zobrazit celou diskusi