Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Vězni přibývají dramaticky rychle! Kam s nimi?

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: archiv)
Autor: ČTK, val - 
6. července 2009
05:40

Kriminalita v Čechách má stále rostoucí tendenci a tak není divu, že věznice doslova praskají ve všech. Ve věznicích bylo k 1. červenci 22 000 vězňů, což je o zhruba 1 800 více než minulý rok. Věznice jsou nyní naplněny na 115 procent a některé dokonce na 130 procent.

Co více, na konci června nemohlo z důvodu přeplněnosti věznic nastoupit k výkonu trestu přes 7000 lidí! Situace je skutečně vážná a tak nezbývá než hříšníky do věznice neposílat a nebo jim přidělit méně než čtyři metry čtvereční ubytovací plochy na kterou by měl mít podle vyhlášky ministerstva vnitra nárok každý vězeň.

Přes rostoucí počet vězňů přitom zaměstnává služba stejný počet příslušníků a občanských zaměstnanců.

"V současné době se vězeňská služba snaží všemi prostředky rozšiřovat ubytovací kapacity, ale i s ohledem na současnou špatnou ekonomickou situaci, a tedy omezený rozpočet na investice, nestačí nově vzniklé kapacity tempu nárůstu počtu nových vězňů," řekl Robert Blanda z tiskového oddělení vězeňských služeb.

Pokud počet vězňů překročí 130 procent ubytovací kapacity, bude podle Blandy nutné vytvořit ubytovací místa v jiných místnostech, třeba tam, kde se mohou odsouzení věnovat zájmové činnosti. Tím by se ale mohla zvýšit mimo jiné bezpečnostní rizika, více by prý třeba hrozily vzpoury vězňů.

Východiskem z problémů by mohlo být podle Blandy mimo jiné rozšíření alternativních trestů pro vybrané skupiny pachatelů, kterým hrozí krátkodobý trest odnětí svobody - ve věznicích je nyní více než 8000 lidí odsouzených na maximálně dva roky.

jakoudy ( 20. prosince 2010 23:13 )

a nebo by moh ten trouba na hrade uz dat taky amnestii

gordon ( 7. července 2009 09:14 )

přísnější tresty a ne pobyt jak v lázních za naše daně,vraždy - viz názor pode mnou - oni by si to rozmysleli, žít někde v kobkách.

impidimpi ( 6. července 2009 21:41 )

úmyslná vražda = trest smrti a hned se místa uvolní pro další blbce co se neumí chovat...

mouse ( 6. července 2009 17:39 )

Násliníky (i verbální) nejdřív

anasyi ( 6. července 2009 12:35 )

treba se uz pro ne hleda nejaky ten squootek

Zobrazit celou diskusi