Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V alabamské věznici jsou podvyživení vězni

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
8. ledna 2009
07:23

Alabamský soud se ve středu snažil zjistit, zda se v jedné z okresních věznic dodržují zákony a vězni dostávají dostatek jídla. Jako svědci před ním stanuli vyhublí trestanci, kteří tvrdili, že dostávají směšně malé porce a jsou nuceni si dokupovat jídlo za stovky dolarů ve vězeňské kantýně.

Šerif Greg Bartlett, který má podle alabamského zákona právo vězně živit z vlastního podnikání, to popřel. Přiznal ale, že mu živnost za tři roky vynesla 212.000 dolarů (čtyři miliony korun), informovala agentura AP.

Alabama zavedla v době hospodářské krize ve 30. letech minulého století neobvyklou praxi a dovolila šerifům v 55 okresech učinit si z výživy trestanců živnost.

Zatímco deset vězňů, kteří přišli k soudu v erárním volném oblečení a většina z nich vypadala zuboženě, tvrdilo, že ke snídani dostávají půl vajíčka, lžíci ovesných vloček s topinkou a k obědu hrst smažených brambor a dva chleby namazané burskou pomazánkou, Bartlett popřel, že trestancům něco upírá. V jeho věznici je jich 300 a většina prý přibrala. Svědci protistrany dále tvrdili, že měsíčně utratí v předražené kantýně stovky dolarů za dodatečné jídlo. Bartlett se hájil mimo jiné také tím, že většinu ze zisku ve vězeňské jídelně využil k nákupu vybavení.

Demetrius Hines, který prý díky Bartlettově stravě zhubnul za pět měsíců o 16 kilogramů, o mazaných chlebech prohlásil, že vypadají, "jako by je někdo pomazánkou postříkal sprejem". Barlett soudci tvrdil, že v jídelně dělá namátkové kontroly a někdy tam i sám jí. Je si prý jist, že vězni dostávají stravu odpovídající federálnímu zákonu o vězeňských podmínkách.

Okresní soudce U.W. Clemon na konci slyšení rozhodl vzít šerifa do vazby, v níž zůstane do té doby, dokud nepředloží výživnější jídelníček.

hani ( 8. ledna 2009 10:06 )

Или пан шериф имеет бизнес на питании заключенных или на лицо действие трансгенов, именно они вызывают истощение - сколько не ешь, будешь худеть. Именно эти х-гены используют в средствах для похудения. Побочное действие - депрессант. С продуктами явно что-то не в порядке. Кстати, очень худых людей можно увидеть в больницах, прям как из концлагеря, особенно старики. В организме явно накопился ген смерти в микродозах.

helena ( 8. ledna 2009 08:17 )

moje slova, takovou hrubku neudělá snad ani dítě na 1.st. ZŠ jinak mě teda fakt nedojímá, že jsou v Alabamě vězni podvYživení, nikdo je přece nenutil, aby do té věznice šli, že?!

lahny ( 8. ledna 2009 07:57 )

Prosím vás než něco dáte na veřejnost, zkontrolujte si po sobě co píšete, ale hlavně vyjmenovaná slova.PODVYŽIVENI...je to ostuda když máme takové absolventy škol( a přitom určitě neděláte za 10000Kč), kdežto my u lopat máme tolik, ale za to známe alespoň základní pravopis.

Zobrazit celou diskusi