Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Rodina z Vítkova: Dostanou mobilní dům?

Autor: iža - 
3. července 2009
16:47

V nedůstojných podmínkách stále žije rodina z Vítkova, které dosud neznámí žháři vypálili 18. dubna dům zápalnými láhvemi. Jejich otřesná životní situace nenechává spát ministra pro lidské práva Michala Kocába, který do Vítkova přijel s novou myšlenkou, jak zajistit rodině důstojné bydlení v mobilním domku.

Město Vítkov totiž nemá jediný volný byt. Na kontě, které zřídilo, je už 770 tisíc korun, za které by se mohl pořídit starší domek. Celá osmičlenná rodina stále bydlí ve děsných podmínkách azylového domu po bezdomovcích. „Když jsme už konečně našli dům, který by byl vhodný hlavně pro naše děti, šli sousedé rovnou za starostou, že nás tam nechtějí,“ dodává smutně otec Pavel Kudrik.
Další dům do 800 tisíc korun byl již prodaný, jiný zase ve špatném technickém stavu.



Hledání bydlení pro početnou rodinu nemělo konce. „Společně s Michalem Kocábem jsme zjistili, že tato cesta nikam nevede. Přišli jsme proto s myšlenkou koupit menší pozemek a dům na něm postavit,“ řekl Blesku Kumar Vishwanathan z občanského sdružení Vzájemné soužití, který je rodině stále nablízku.

Právě s touto myšlenkou navštívili i starostu Vítkova Pavla Smolku. „Město nemá tak velký pozemek, na který by šlo postavit rodinný domek. Ani na kontě není na jeho stavbu tolik peněz,“ sdělil Smolka. „Dohodli jsme se, že najdu pozemek do tři sta metrů čtverečních. Na něm postavíme na patky mobilní domek ve stylu buňky a napojíme jej na inženýrské sítě,“ vysvětlil Blesku starosta Smolka.
Buňka připomíná malý byt o rozloze do padesáti metrů čtverečních se zahrádkou.

„Dalším řešením je, že za čtvrt milionu opravíme podkroví malého domku, kam by se přestěhovali prarodiče. Mobilní domek by pak využívala rodina s dětmi,“ uvedl dále Pavel Smolka. „Tak se už žít opravdu nedá. Je to utrpení pro všechny,“ řekla Blesku zoufalá Anna Siváková. Na jednoho člena rodiny totiž připadá v azylovém bytě 1,5 metru čtvereční plochy.

petr11 ( 4. července 2009 04:52 )

Kocábe,Kocábe-tady ti to nějak nevyšlo!!

zirafa ( 3. července 2009 22:57 )

a kam se asi ty lidi měli dávno odstěhovat??!! to jako že by si zas někde postavili nový barák? a za co? myslíš, že ty jejich by někdo koupil? a ty bys odešel odněkud, co bys vybudoval a žil tam celý život? Nejdřív trochu mysli, než napíšeš takovej blábol!

sikka ( 3. července 2009 17:57 )

Média soustavně nepravdivě informují o tom, že byl vypálen domek romské rodiny ve Vítkově. Pravda je taková, že domek patřil restituentům žijícím v zahraničí a tato rodina ho obývala nezákonně. Zbývá než doufat, že úřady budou stejně horlivě hledat bydlení pro rodiny postižené záplavami.

ranus ( 3. července 2009 17:40 )

Tak mne jenom napadlo, že v TV inzerujou mobilheimy.Nejlevnější byl za 150tis. a jsou plně vybaveny stačí napojit jenom sítě.Třeba by to bylo taky řešení.

Zobrazit celou diskusi