Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Popálená Natálka (2) už snědla čokoládu!

Žháři, podívejte se, co jste udělali Natálce!
Žháři, podívejte se, co jste udělali Natálce!  (Autor: Ivana Žáková)
Autor: Ivana Žáková - 
21. května 2009
15:42

Na osmdesáti procentech popálená Natálka (2) z Vítkova po šesti týdnech nakrátko procitla z umělého spánku. Dokonce snědla kousek čokolády!

Naděje, že tak malé dítě s tak těžkými popáleninami přežije, je zase o krůček blíž. Lékaři jí po žhářském útoku dávali tři dny života. Dnes rozhodnou, zda Natálce amputují dva prsty.

Slzy vyhrkly do očí Anně Sivákové (27) z Vítkova, když na vlastní oči viděla, jak její vážně popálená Natálka cumlá v pusince první sousto – čokoládu. „Dávala jí Natálce sestřička a ona čokoládu jedla! Lékaři ji nakrátko probudili z lehkého umělého spánku. Vnímala mě. Tak moc jsem jí chtěla obejmout,“ popsala Blesk.cz poslední setkání s Natálkou její maminka Anna.

„Nedokážu vůbec popsat pocity, které jsem prožívala.Tak jsem byla chvíli šťastná, když Natálka procitla, dýchala sama a ještě ochutnávala čokoládu,“ hovořila poprvé radostným hlasem Anna Siváková. Její Natálka je přesto stále v kritickém stavu, který může trvat i tři měsíce.

„Bojuje se smrtí o svůj život už více než měsíc. Bylo to pro mě neskutečně bolestné dívat se, jak se po celém těle obvázané dítě snaží pusinkou dosáhnout k prvnímu soustu. Přitom zase plné naděje, že bude skutečně žít,“ řekl včera Blesk.cz Kumar Vishwanathan z občanského sdružení Vzájemné soužití. Romské rodině, které 18. dubna neznámí žháři vypálili dům zápalnými láhvemi, je od útoku neustále nablízku.

Natálku poprvé navštívil na JIP s jejími rodiči. Stejně usilovně jako Natálka bojují ze všech sil o její život tři týmy lékařů Fakultní nemocnice v Ostravě. „Nikdy nezapomenu na pohled do popálené tváře nevinného dítěte, kterému budou 13. června teprve dva roky. Na motlitby její matky a otce,“ přiznal dále Kumar V.

Naděje, že Natálka bude žít, je ale stále velmi křehká. „Takto popálené malé dítě je zcela výjimečné. Mnoho pacientů přežilo pět šest týdnů a pak zemřelo na infekční komplikace. Nebezpečí je stále vysoké,“ shodují se lékaři.



Co se stalo Natálce?

18. dubna: Dosud neznámí žháři vhodili před půlnocí zápalné láhve plné benzínu Natural 95 na dům ve Vítkově, v němž bydlela početná romská rodina. S těžkými popáleninami skončila v nemocnici Anna Siváková a její druh Pavel Kudrik. Jejich nejmladší ze čtyř dcer Natálka utrpěla popáleniny na 80 procentech těla. Než jí lékaři uspali, po celou dobu byla při vědomí, křičela strašnou bolestí a volala svoji maminku.

20. dubna: Lékaři nedávají Natálce skoro žádné šance na přežití. Hovoří o zázraku, pokud bude žít další dny. Připouštějí, že takto rozsáhlé popáleniny jsou téměř neslučitelné se životem.

21. dubna: Natálka přežila první operaci. Lékaři ji sundávají spálenou mrtvou kůži a dávají jí místo ní léčivou kůži z Itálie.

5. května: Anna Siváková je u své dcery. Když k ní promlouvá, je přesvědčena, že ji Natálka slyší. V lehkém umělém spánku reaguje na slova mámy škubavými pohyby.

10. května: Natálku ohrožuje první vážná infekce, která pro ni může znamenat smrt. Dostala horečky a lékaři nasadili antibiotika.

18. května: Infekce ustoupila a Natálka je zcela bez teplot. Dokonce ji lékaři odpojili od ventilačního přístroje a dívenka dýchá už sama.

19. května: Natálka úspěšně prodělala pátou operaci. Všechna popálená místa má pokryta umělou léčivou kůží.

20. května: Lékaři ji na chvíli propudili z lehkého umělého spánku a Natálka snědla první kousek čokolády.

22. května: Dnes se tým odborníků rozhodne, zda je Natálce nezbytné amputovat dva prsty na ruce.

 

 

limpidity ( 22. května 2009 15:35 )

Bože, to je strašné. Chudinka ta malá holčička, neumím a ani nechci si představit jak asi musela trpět. Je to celé k pláči. Ty tři ***y, kteří ji to udělala bych zapálila a nechala shořet.

bledulka ( 22. května 2009 13:57 )

Lidi, vy jste plní nenávisti! Vám asi nikomu neumíralo dítě! Mně ano, naštěstí se ho podařilo zachránit! I když má následky, nevyměnila bych ho za nic na světě! Víte, jak se matka cítí, když čte takovéhle články! Určitě nevíte!Buďte rádi!

mishaczek ( 22. května 2009 12:50 )

Jasně sami si zastavili vodu, aby si tam oknem hodili molotovův koktejl a rychle běželi do plamenů dělat, že vlastně spí, aby je nkdo nepodezíral...

farfalla ( 22. května 2009 11:25 )

hodne stesti Natalko...jde videt ze jsi bojovnice

polly ( 22. května 2009 11:06 )

co tady blekotáš o nenávisti. Copak dělá naše policie, nebo snad viník není? Tak si ho vyrobíme! Když dojde až k tomu, že si barák smi svou neopatrnosti zapálili sami od nakradeného benzínu, nevím jak se bude celá spolčnost nato koukat.Aby to nebylo blbé tak někoho usvědčíme a bude po ptákách. Nebo to tak není? V této době je velice modní mluvit o rasizmu, a tak mu dejme za pravdu i kdybych tu pravdu měli znásilnit.

Zobrazit celou diskusi