Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Extrémní počasí: První domy zaplavila voda!

Autor: ČTK, rvs, hra - 
23. června 2009
16:43

AKTUALIZOVÁNO: Česku hrozí povodně! Na jihu Čech už byl na řekách Malše, Černá, Blanice a na Zlatém potoku vyhlášen třetí povodňový stupeň. Lidé vyklízejí přízemí domů a zahrady a chystají se na evakuaci! Druhý povodňový stupeň je na Labi a na Stěnavě na severu Čech.

Nejhorší situace je v jihočeské obci Benešov nad Černou s 860 obyvateli, kde hladina řeky Černá stoupla mezi půlnocí a šestou hodinou ranní asi o metr. Dosáhla už třetího povodňového stupně! Na místě zasahují hasiči a snaží se ochránit nejvíce ohrožené domy pomocí pytlů s pískem.

Lidé z vesnice nešli do práce a snaží se co možná nejvíce omezit škody, které velká voda napáchá. Pytlují písek, vynášejí věci z přízemí a ze zahrad a chystají se na evakuaci. Děti ze školy doprovodili domů učitelé, báli se, aby cestou nespadly do rozbouřené vody a neutopily se.

Lidé v Benešově nad Černou stavěli před domy rozvodněné říčce do cesty pytle s pískem. Lidé v Benešově nad Černou stavěli před domy rozvodněné říčce do cesty pytle s pískem. | Vlaďka Hradská

Pro místní obyvatele jsou povodně každoroční realitou. "Záplavy tu máme každý rok. Poslední velká voda byla před rokem. I teď je na Černé vyhlášen třetí povodňový stupeň. Tři hasičské jednotky nám pomohly brzy ráno čerpat vodu a k domům daly pytle s pískem. Jsme tu na podobné situace už zvyklí," řekla starostka Veronika Korchová.

Obyvatelé se do vyklízení ohrožených objektů pustili už v pondělí večer. Majetek vynesli do prvních pater, k ránu zabezpečili vchody pískem. "Jakmile v Novohradských horách zaprší, máme pohotovost. Už víme, co nás čeká. Z nebe se valí provazce vody, není před ní kam utéct. Holínky tu má doma připravené úplně každý," potvrdili Blesku místní.

Na dalších místech, včetně toku Labe na severu Čech dosahují řeky prvního stupně. Toky v Novohradských horách a na Šumavě mohou podle informací meterologů ještě během úterý překročit třetí stupeň!

Noční deště zvedly také hladiny šumavských řek Otava a Křemelná v Plzeňském kraji. Na Otavě v Rejštejně a v Sušici a ve Stodůlkách na Křemelné platí už první stupeň povodňové aktivity. Během úterý, zřejmě odpoledne, by řeky měly dosáhnout i na druhý stupeň.

Během zhruba 12 hodin spadlo na Šumavě až 60 milimetrů srážek. Déšť, i když ne tak vytrvalý, bude pokračovat až do čtvrtečního rána. Na některých místech na Šumavě by mohly západočeské řeky dosáhnout i třetího stupně!

Nejvydatnější déšť byl v noci na dnešek v Novohradských horách, kde na stanici Staré Hutě spadlo 96,7 milimetru srážek. V podhůří a na Šumavě pak srážkový úhrn dosáhl maximálně 60 milimetrů. Třetí stupeň dosáhla Malše v Pořešíně, Blanice v Blanickém a Podedvorském mlýně.

Voda se rozlila z břehů i v Rychnově u Nových Hradů. Petr Malovec zachraňuje zahradní nábytek. Voda se rozlila z břehů i v Rychnově u Nových Hradů. Petr Malovec zachraňuje zahradní nábytek. | Vlaďka Hradská

"Očekáváme, že se rozvodní řeky prakticky na celém území Jihočeského kraje. Místy překročí druhé stupně a v Novohradských horách a možná i na Šumavě mohou dosáhnout i stupně ohrožení," uvedl Vlasák. Zdůraznil ale, že překročení třetího stupně nebude nijak dramatické.


Silný vítr málem zabíjel!

Mezi Novým Borem a Svorem na severu Čech najel osobní vlak do stromu, spadlého na koleje. Nikdo z cestujících naštěstí nebyl zraněn. Doprava na trati byla přerušena na více než dvě hodiny a obnovena byla před sedmou hodinou ráno. Další strom blokoval železniční trať z Liberce na Českou Lípu v oblasti Podještědí.

Na Trutnovsku a Náchodsku lámal silný vítr stromy a ničil elektrická vedení. Na Trutnovsku vítr porážel stromy ještě v úterý ráno. Energetikům způsobil pět poruch na vedeních vysokého napětí a desítky poruch na nízkém napětí. Lanovka na Sněžku je na druhém úseku od rána kvůli větru mimo provoz.

256504:gallery:true:true

Hasiči měli kvůli vichřici kolem tří desítek výjezdů k popadaným stromům. Zřejmě nejnebezpečnější situace byla na silnici do Pekla na Náchodsku, kde hasiči museli místo kvůli hrozícím pádům dalších stromů opustit. Stromy padaly i v největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn. Na jiných místech ničil vítr střechy a schazoval elektrické vedení.

Krkonoše zasáhl i silný déšť. Například na Špindlerovce na hřebenech hor za posledních 24 hodin napršelo 55 litrů vody na metr čtvereční. Hladina Labe ve Špindlerově Mlýně během noci stoupla o 30 centimetrů na 133 centimetrů. Hranice prvního stupně povodňové aktivity je na Labi ve Špindlerově Mlýně na 165 centimetrech.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi