Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nadace: Na blob stačí vybrat 2,3 miliardy!

Peníze na blob by se podle Nadačního fondu pro knihovnu mohly vybrat sbírkou
Peníze na blob by se podle Nadačního fondu pro knihovnu mohly vybrat sbírkou  (Autor: Arcadis Project Management, s.r.o.)
Autor: ČTK, pes - 
17. června 2009
05:00

Budovu Národní knihovny (NK) podle návrhu architekta Jana Kaplického lze postavit za původně avizovaných 2,3 miliardy korun. Alespoň to tvrdí představitelé Nadačního fondu pro knihovnu a firma Arcadis, která se zabývá cenami staveb.

Peníze by se přitom mohly vybrat pomocí veřejné sbírky. Nadační fond počítá s tím, že by měla Kaplického knihovna stát na svém původním místě, na Letné.

Fond chce současně rozjet vybírání peněz na stavbu. Oslovit hodlá také různé mecenáše.Odpůrci Kaplického návrhu dříve odhadovali cenu i v několikanásobné výši.

Arcadis spočítal cenu stavby pro Nadační fond pro knihovnu, který vznikl po smrti Jana Kaplického. „Potvrdil se Kaplického názor, že stavba nebude nijak mimořádně nákladná,“ řekl člen fondu, architekt a bývalý pražský primátor Jan Kasl.

Například futuristický plášť by podle studie přišel na 524 milionů korun, robotický zakladač knih na 315 a hrubá stavba na 360 milionů Kč.

Rozvahu dal fond k dispozici řediteli knihovny Pavlu Hazukovi. Ten řekl, že projekt nové budovy nezavrhl, ale připravuje rekonstrukci Klementina. V něm NK sídlí, ale již téměř celé století jí stavba kapacitně nestačí.

Projekt nové budovy na Letné ztroskotal zejména na nízké vůli politiků.

Kolik by blob tedy stál:

Speciální zakládání                     169 milionů Kč

Budova                                     1,95 miliardy Kč

Venkovní práce                            112 milionů Kč

Rezerva na stavební práce             80 milionů Kč


Celkové náklady                          2,3 miliardy Kč

p12n13 ( 17. června 2009 23:05 )

Tak ať si tu stavbu zaplatí ti ci jí chtějí a neotravují lidi nějakou sbírkou, myslím že jsou tady důležitější věci než toto, teď říkají dvě miliardy a nakonec se z toho vyklube jednou tolik jak je u nás běžné a stát to samozřejmě zacvakne.Stačí vybrat oni dělají jak kdyby dvě miliardy bylo pár drobných za takovou hrůzu bych nedala ani dva miliony.

znalec ( 17. června 2009 13:12 )

tu úžasnou stavbu si její příznivci stejně vykňučí na vládě jako Katka N. ten propadákový lyžařský mejdan v Liberci.Pořád si budou chodit pro doplatky po 10 mega jako ona, přiživí se na ní stejně množství parazitů..........

simeon ( 17. června 2009 13:05 )

a teď se ukáže kolik těch kecalů co stavbu tak mermomocí prosazovali přispěje ze svého pár milionů Počítám že i zažraných diskutérů ubude, aby měli čistý štít a nemuseli vyjádřit opravdovou podporu

derek ( 17. června 2009 11:57 )

Jednak hrozně předražena dá se postavit i za třetinu ceny. Ale nemáme na silnice, a nemáme na školy a zdravotnictví ,ale blbosti stavět budem. Jasně že naš dluh tvoří pouze rozkradené peníze od politiku. Ale ještě v historické Praze takovou blbost...ne

Zobrazit celou diskusi