Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Záškolák rekordman: V lavici jen čtyři dny

Do této školy na Podbořansku měl chlapec dojíždět. Ve 2. pololetí se tam ale ukázal jen čtyřikrát.
Do této školy na Podbořansku měl chlapec dojíždět. Ve 2. pololetí se tam ale ukázal jen čtyřikrát.  (Autor: autorka)
Autor: Jana Ulrichová - 
10. června 2009
06:12

Denně dohlížíte na své děti, aby se včas a v pořádku vypravily do školy? Některé rodiče tohle moc nezajímá… Opravdovým přeborníkem v záškoláctví je chlapec (14) z Podbořanska. Ve škole se v tomto pololetí ukázal jen čtyřikrát!

Naposledy ho spolužáci mohli ve třídě potkat 19. února. Matka mu to tolerovala. A tak ji za to policisté v těchto dnech obvinili.

„Všechny nás to překvapilo. Hlavní problém je v tom klukovi. Ona ale za něj zodpovídá, a to nezvládla. Působí dojmem, že by sama potřebovala pomoc,“ shodli se lidé z jejího okolí.

O žádném mimořádném problému, tedy kromě téměř dvou stovek zameškaných a neomluvených vyučovacích hodin, nehovořila ani ředitelka školy Danuše Vopatová. „Přistěhovali se nedávno. V prvním pololetí to ještě jakž takž šlo, pak ale přestal chodit úplně. Matka s námi komunikovala minimálně. Když přišla, slíbila nápravu, nic se ale nezměnilo. Věděla, že do školy nechodí a tolerovala mu to. Proto jsme to řešili se sociálkou. Nakonec zasáhla policie,“ řekla.

„Už v prvním pololetí chlapec zameškal sto devadesát pět vyučovacích hodin. Ve druhém pololetí byl ve škole jen čtyři dny. Policisté proto matce sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z trestného činu ohrožování mravní výchovy mládeže,“ uvedla policejní mluvčí Jaromíra Střelcová.

Blesk chtěl vědět, proč byla matka ke svému synovi až tak benevolentní. I když byla podle sousedů doma, dveře bytu neotevřela.

vinsova11 ( 21. června 2009 18:45 )

Ten kluk,o kterym je tenhle článek je můj kamarád...nejdřív se mi zdál úpe v pohodě...chodil hrát airsoft,i ze začátku chodil do školy,ale pak se začal bavit s kuřákama a lidma tk trochu hloupýma a pak to s nim šlo z kopce...a neodsuzujte jenom něho...taky za to může jeho matka...navíc nemůžete soudit jenom kvůli tomu,co píšou v novinách...jinak to byl fakt kámoš

gogo ( 10. června 2009 13:23 )

Dnes bohužel školní docházka již není povinná. Stejně jako nepracovat již dnes není trestné... Stačí když má dítě rodiče v ortodoxní náboženské sektě a je vymalováno ....

milan1 ( 10. června 2009 11:08 )

Ve škole,kde jsem učil se přihlásila do 8.třídy nová žákyně.Přesněji přihlásili ji rodiče.Žákyni jsme nikdy neviděli.Bez jediného dne školní docházky absolvovala zbývající 2 roky.Se školou rodiče dále nekomunikovali,po oznámení na sociálku se nic nezměnilo,po podání trestního oznámení se rovněž nic nestalo.A to nebylo za komunistů ale před 6 lety!!

gogo ( 10. června 2009 10:15 )

hrozilo rodičům za záškoláctví dítěte nepodmíněné vězení... Dnes ?

ma-o ( 10. června 2009 08:26 )

By mě zajímalo, jestli měl tyhle problémy i v minulém bydliští. Jestli né, tak mu to asi dávali spolužáci sežrat a on to řeší absencí. Pokud měl tyhle problémy již dříve, tak matce odebrat přídavky a tvrdě to řešit.

Zobrazit celou diskusi