Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

V Jaderné elektrárně Temelín došlo k nehodě

Temelín
Temelín  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
8. května 2009
13:58

V Jaderné elektrárně Temelín se ve čtvrtek poškodil jeden z 312 palivových prutů v měněném palivovém souboru. Nehoda se stala při opravě na odstaveném druhém bloku.

Technici ihned celý soubor s poškozeným prutem uzavřeli do hermetického pouzdra. Událost nijak neohrozila zdraví ani bezpečnost zaměstnanců, řekl mluvčí Temelína Marek Sviták. Elektrárna o všem informovala Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB).

ČEZ předběžně událost vyhodnotil podle mezinárodní sedmistupňové škály pro hodnocení jaderných zařízení INES stupněm 1. To značí funkční nebo provozní odchylku způsobenou selháním zařízení, chybou obsluhy nebo nesprávným postupem, který však nepředstavuje žádné bezpečnostní riziko. Významnější poruchy jsou od stupně čtyři.

Temelínský reaktor obsahuje celkem 163 palivových souborů, v každém je 312 prutů, 18 vodicích trubek a jedna centrální měřicí trubka. Aktivní zóna reaktoru tak obsahuje přes 50 000 prutů.

"Práce na odstávce pokračují, probíhá 14. den odstávky z 82 plánovaných. Aktuálně je vyvezeno 106 ze 163 palivových souborů," dodal mluvčí.
Na Temelíně bylo loni podle SÚJB evidováno 83 významných událostí, z toho bylo SÚJB hodnoceno 18 událostí jako bez významu pro jadernou bezpečnost a jedna událost byla na stupni INES 1. Ostatní události ležely pod stupnicí. Událost, která by způsobila nepřípustné úniky radioaktivních látek do životního prostředí, se loni v Česku v jaderných zařízeních nestala.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

anebez ( 8. května 2009 14:43 )

Kdyby se Temelín dostavěl tak jak měl, a nezkládal se z různých částí, nemuselo být tolik chyb. Na Moravě elektrárna je v provozu už 30 let a není slyšet o poruchách. A je to kopie Černobylu. Tam selhali lidé a neznamenalo to, že byla špatná. Kdežto po roce 1989 do výstavby mluvila spousta lidí a vše co pocházelo z východu bylo špatné. A tak se zplácalo víc typů dohromady.

Zobrazit celou diskusi