Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Příběh muže, který krotí temelínský atom!

Autor: František Prachař, lmk - 
30. října 2011
05:00

Lidí, kteří dokážou a hlavně mohou řídit jadernou elektrárnu, je v zemích, které je mají, jen pár desítek. Patří k technické elitě a jejich výcvik i příprava jsou podle zasvěcených mnohdy složitější a těžší než příprava pilotů. Jsou výjimeční, hrdí na svoji profesi i firmu. Ti z Temelína to jen potvrzují. Nedělní Blesk jednoho z mužů, kteří tam mají "krocení" atomů na starosti, navštívil.

Na první pohled by člověk Tomáše Hubálka (33) nejspíš zařadil mezi aktivní sportovce. Zrovna teď jezdí ve volných chvílích na Hondě Fireblade – ale podstatná část jeho života se odehrává ve velíně Jaderné elektrárny Temelín (ETE).Patří k lidem, kteří sledují a řídí chod reaktorů tohoto kolosu.

Začátek? Od píky

Za nynější Tomášovou profesí možná stojí jeho otec. Ve východočeském Letohradě pracoval jako vedoucí technik jedné strojírenské firmy a syn se vydal v jeho stopách. „Myslím, že to zrovna bylo, když jsem končil základní školu. Tehdy jsem se poprvé dozvěděl o Temelínu. Bylo to nové a moc mě to lákalo,“ říká.

Do té doby lepil a sestrojoval modely letadel a lodí, jezdil s nimi na výstavy mladých techniků, ale hlavně studoval. Jako jeden z nejlepších si po maturitě na gymnáziu v Žamberku podal přihlášku na osm fakult vysokých škol v republice a na všechny byl přijat. Vybral si ČVUT, elektrotechnickou fakultu, obor elektroenergetika. „Jenom tam jsem se mohl seriózně zabývat energetikou,“ vysvětluje Tomáš Hubálek. Už před promocí v roce 2002 kontaktoval Útvar lidských zdrojů ČEZ a když fakultu ukončil, podstoupil kolotoč, který z každoročních zhruba osmdesáti uchazečů o práci operátora v elektrárně vydrží necelých deset procent.

Testy a přednášky

„Člověk nejdřív musí prokázat, že se hodí na práci operátora sekundárního okruhu elektrárny. To znamená jeho nejaderné části, hlavně turbíny a generátoru,“ říká Tomáš. Musel projít celodenními psychologickými testy, které prověřily jeho schopnost pracovat ve stresu, krátkodobou i dlouhodobou paměť a osobnost. Potvrdilo se, že má specifický psychologický profil, a tak se mu otevřely dveře do výcvikového střediska ČEZu v Brně, na půldruhého roku. „Připomínalo to fakultu, přednášky se ale týkaly výhradně elektrárny včetně toho, z čeho a jak byla postavena. Hlavně jsme se ale věnovali nácviku likvidace možných abnormálních a havarijních stavů.“

Víc než dvouletou přípravu zakončil složením státní zkoušky. „Každý z nás se při ní zapotil pořádně, seděli jsme proti nejlepším mozkům z Úřadu pro jadernou bezpečnost, ETE i Dukovan, nejrůznějších vysokých škol i ČEZu a ti se nás mohli ptát úplně na všechno.“ Podstatnou součástí zkoušky vrcholící udělením státní licence pro výkon funkce operátora byl simulátor blokové dozorny, na kterém počítač vytvářel havarijní situace. I tady Tomáš obstál, když poté složil i podnikové zkoušky pro magnety, které nad aktivní zónou, kde probíhá štěpná reakce, drží havarijní tyče. Ty pak spadnou a reaktor je okamžitě odstaven.“ Třívteřinová časová lhůta je zřejmě nejvýstižnějším příkladem, jak bleskově musí operátoři reagovat, jaké reakce musejí mít. „Jednoduché to není, ale zvládnout se dá všechno, člověk musí ale hodně chtít,“ shrnuje operátor Hubálek. Netají, že čtyřicet lidí ve směně (včetně strojníků, elektrikářů atd.) pracuje v polovojenském režimu. „Tady se o příkazech řečnit nedá, ty se musí plnit bez diskuze,“ zdůrazňuje. Hlavní ale je, že ve velínu, nervovém centru a mozku elektrárny v jednom, vedle sebe sedí lidé stejně psychicky nastavení. Rozhodují o špičkové technice a rozhodují o ní dobře. vedoucí pracovníky úseků ETE, začal samostatně pracovat jako operátor primárního okruhu. Konečně se začal podílet na řízení a kontrole jaderného reaktoru.

Nic není jednoduché

Panely a tabla v klimatizovaném velínu Temelína obsahují bezpočet schémat, kontrolek a kdovíčeho ještě. Operátoři sledují nejen funkci reaktoru, ale hlavně i stav zařízení – čerpadel a dalších, která by nasadili při likvidaci havárie. Důležité je tam všechno, ale výjimečné postavení má masivní červené tlačítko na řídicím panelu. „Zatím jsem ho ještě naostro nemusel stisknout, ale pokud by bylo třeba, dokážeme jím do tří vteřin zastavit štěpnou reakci a reaktor odstavíme,“ vysvětluje Tomáš Hubálek a dodává: „Vypneme elektromagnety, které nad aktivní zónou, kde probíhá štěpná reakce, drží havarijní tyče. Ty pak spadnou a reaktor je okamžitě odstaven.“ Třívteřinová časová lhůta je zřejmě nejvýstižnějším příkladem, jak bleskově musí operátoři reagovat, jaké reakce musejí mít.

„Jednoduché to není, ale zvládnout se dá všechno, člověk musí ale hodně chtít,“ shrnuje operátor Hubálek. Netají, že čtyřicet lidí ve směně (včetně strojníků, elektrikářů atd.) pracuje v polovojenském režimu. „Tady se o příkazech řečnit nedá, ty se musí plnit bez diskuze,“ zdůrazňuje. Hlavní ale je, že ve velínu, nervovém centru a mozku elektrárny v jednom, vedle sebe sedí lidé stejně psychicky nastavení. Rozhodují o špičkové technice a rozhodují o ní dobře.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

billgates1 ( 30. října 2011 08:52 )

Jedině,čím to jde nahradit,je vodní elaktrárna-je nejlevnější a nejbezpečnější...U nás nato ale nemáme zdroje vody Za tohle-snad poprvé-nemůžou naši politici!!! (studoval jsem ČVUT-obor snad nejtěžší-polovodiče...)Již 20 let pracuji v atomové elektrárně-ale jinde....

lipno ( 30. října 2011 08:12 )

Budu citovat: "Atom není nejlepší řešení, ale zatím NIC lepšího nemáme

mim33 ( 30. října 2011 07:38 )

Zní to jako pohádka o dokonalosti, v realitě ale obsluha samozřejmě selhat může (lidský faktor prostě nikdy není dokonalý a neomylný), navíc může selhat spousta dalších věci (ani technika není dokonalá) a není ani vyřešen problém nakládání s vyhořelým palivem, takže naše nynější pohodlí = zátěž pro další generace. Jadernou energetiku je proto lepší nahradit něčím bezpečnějším a lepším, jak v zemích s rozumějšími politiky než máme my už dělají.

lipno ( 30. října 2011 06:45 )

Reaktor není odstaven okamžitě, ale trvá to zbruba 8 sekund

Zobrazit celou diskusi