Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Demonstrace v Chomutově: Romky se chtěly prát

Autor: ČTK, lac - 
3. května 2009
19:46

Téměř ve válce se málem ocitl Chomutov. Zatímco ve většině ze 14 českých měst se v neděli odpoledne mítinky proti nacionalistům odehrávaly v poklidu, v Chomutově neustále rostlo napětí. Poklidný mítink Romů se změnil poté, co se objevili první radikálové.

„Cikáni do práce! Odpor, odpor,“ křičeli na Romy. Policistů bylo poměrně málo a vášně na obou stranách se stupňovaly každou minutou.

Do rvačky se chtěly pustit některé Romky. „Nebudeme utíkat. Jde o naše děti,“ křičela jedna z nich, kterou jen těžko zvládal předák Jan Šipoš a vlastním tělem se jí snažil zabránit, aby vyběhla z davu. Do toho vletěl do davu dělobuch. Skupina Romů se pak rozběhla směrem k nacionalistům.

Obě skupiny byly velmi blízko řeži. Nakonec se podařilo policistům znepřátelené skupiny vyprovodit z centra, každou jinudy. Kolem sedmnácté hodiny už byl v Chomutově klid.

V Praze začala demonstrace proti šíření rasismu, kterou pořádala iniciativa Dost, krátce po 16. hodině na schodech karlínského kostela společnou modlitbou.

Brno: 500 lidí na Svoboďáku
Na brněnském náměstí Svobody v neděli proti nárůstu extremismu v Česku demonstrovalo asi 500 lidí, převážně Romů. Skandovali například hesla Stop nacismu a My jsme tady doma. "Extremismus je nebezpečný nejen pro Romy, ale pro celou společnost," řekl jeden z organizátorů Karel Holomek.

Na brněnském náměstí se v pátek sešlo několik stovek pravicových extremistů. Svolavatelem této akce byla Dělnická strana a Národní odpor. Účastníci pátečního shromáždění zde provolávali xenofobní a rasistická hesla.

Ostrava: Přišly čtyři desítky radikálů
Zhruba 40 pravicových radikálů se v neděli odpoledne pokusilo narušit pokojnou demonstraci proti extremismu v Ostravě. Policii se podařilo skupinu neonacistů vytlačit z Masarykova náměstí.

Během demonstrací lidé podepisovali petici odsuzující nárůst neonacismu v České republice. Součástí akce je také charitativní sbírka. V průhledné kasičce se ještě před začátkem akce objevilo několik stokorun. Výtěžek sbírky připadne postižené rodině k zajištění bydlení a hlavně na pozdější lékařskou péči.

Solidaritu a podporu romské komunitě vyjádřila i Amnesty International (AI). "Naši členové vyjadřují nesouhlas s nárůstem slovních i fyzických útoků vůči Romům v České republice," uvedla jedna z mluvčích české pobočky AI Eva Dobrovolná.

Nedělní demonstrace byla kromě Prahy naplánována také v Litvínově, Ústí nad Labem, Pardubicích, Náchodě, Plzni, Ostravě, Jablonci nad Nisou, Liberci, Lysé nad Labem a v Brně.

galla31 ( 4. května 2009 10:30 )

Není co dodat souhlasím svámi

angelsmith ( 3. května 2009 23:30 )

Ten kdo žije ve Vítkově, tak ví jak to tam chodí. O nějakém rasismu nemůže být ani řeč. A to, že by tu cigánskou barabisnu zapálili extrémisté nebo neonacisté je k smíchu. Ve Vítkově žádni nejsou, by totiž nepřežili. Jo, to když tam cigáni přepadávají normální(bílé) lidi, toho si nikdo nevšimne. Proč není nějaká sbírka pro ty, co je cigáni ve Vítkově a okolí zmlátili a okradli? A není jich málo. Stejně si to podpálili mezi sebou. Ten, kdo ve Vítkově žije, se mnou určitě souhlasí. A co se politiků týče, měli by si nejdřív vyzkoušet, jak se s nima žije, než začnou něco mrmlat do médii.

ivanka ( 3. května 2009 23:00 )

Politici a radikálové jsou všichni stejní, hrají na tu notu, na kterou chce ta která strana slyšet. V klidu žít je necháme, až oni nechají žít v klidu nás. Zeptejte se důchodkyně, který 13ti letý cigán na pěší zóně uprostřed města zlomí ruku aby jí moh ukrát kabelku, jak se jí v tom městě žije. Kde jsou politici aby jí ochránili. Lidi jí nepomohli, mohli by být souzený za rasizmus. Pokud žijete bez cigánů a jiných nepřizpůsobivých lidí, pak vám blahopřeji, ale nepište o věcech, o kterých nic nevíte. Váš přípspěvek patří do kategorie vládních materiálů jak se vypořádat s extremismem. Jak by to asi mohlo jít, když to znají pouze z doslechu a z toho co si přečtou v novinách. U vás to je tak zřejmě s cigánama, pořád o nich slyšíte a čtete, ale co vlastně dovedou, si ani ve snu nedokážete pomyslet. Celý tenhle humbuk vede k tomu, že se tu opravdu něco strhne, naštvaných lidí je už opravdu moc.

ivanka ( 3. května 2009 22:53 )

Na jedné z demonstrací vykřikovala jedna cigánka (Banga z Gipsy.CZ by vám vysvětlil, že jen toto je správné oslovení) , že kam by chodili, když jsou občany ČR. V pořádku, jsou-li občani ČR ať dodržují zákony této země (vysoká kriminalita cigánů je známá), pracují a poctivě odvádějí daně, ať své děti vychovávají jako občany ČR, nikoli jako členy etnika jak se tím chlubí a dostatečným dozorem nad docházkou, prospěchem a chováním svých dětí jim umožní vzdělání, které povede k jejich začlenění do společnosti. Pokud se budou sami odlišovat tím, že chtějí pouze využívat práva občanů ČR a pokud se nezvedne jejich vzdělanost, ten problém tady bude stále. Žiju ve městě, kde je početná cigánská komunita, pár slušných mezi nimi najdete, ale většinou slyšíte jen co udělali, ukradli, rozbili.... 15ti letý holky když nejsou těhotný, tak jsou pro ně divný, protože přeci sociálních dávek je potřeba. Není možné neustále chránit část obyvatel ČR na úkor většiny obyvatel ČR, ten problém bude neustále narůstat. A napište již konečně, vážení redaktoři, že ve Vítkově nebyl vypálen dům, který vlastnila cigánská rodina, bohužel majitelé přišli o dům, který jim cigánská rodina zabrala pro sebe a majitelé budou platit za demolici domu, který se stal neobynatelný kvůli útoku, o kterém rodina jistě moc dobře ví, proč vznikl. Nevěřím, že se někdo baví tím, že poklidným občanům vhodí 3 zápalné lahve do domu. Líto malé Natálky je plno lidem, ale vlastní matka se na ní nešla ani podívat, že by ten pohled neunesla. Malá je zafačovaná, v umělém spánku, co by neunesla, že se kvůli stylu jejich života zmrzačila 2 letá holčička? Že by svědomí, že to zase odnesla ta nejnevinější ze všech? Pokud malá přežije, nikdy bych jí do tý rodiny již nedala. Cigánská otázka se stala cigánskou otázkou ve chvíli, kdy se hodí politikům. Celý život jsem vyrůstala s cigánama a nikdy se slovo rasismus nepoužívalo. Byly jasně daný pravidla, děti se nepletly mezi dospělý, dospělý mezi děti, přes hubu se dávalo běžně.

jonzer ( 3. května 2009 22:26 )

Jistě vám v posledních dnech neuniklo několik článků bulvárního časopisu BLESK, který se snaží zničit špičkového reportéra TV Nova Jiřího Dlabaju a několik jeho kolegů. Pan Dlabaja nedávno na svůj osobní blog umístil video, na kterém se ozývá chrochtání. U něj byl průvodní článek, který vysvětluje jak vše vzniklo. Blesk toto video našel, vše překroutil do nehorázných rozměrů a udělal z něj totální katastrofu. Několik slušných lidí z toho teď bude mít problémy. Pokud nesouhlasíte s tím, co a jak Blesk napsal a chcete proti němu vyjádřit protest, podívejte se na stránky http://chrochro.7x.cz a ukažte, že nejsme národ sucharů, ale národ se smyslem pro humor.

Zobrazit celou diskusi