Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Předseda DS: Jsme naděje Čechů a nechceme zde špínu

Autor: ČTK, op, šim - 
1. května 2009
17:21

ONLINE: Centrum Brna je krátce před setkáním extremistů na tamním centrálním náměstí Svobody poloprázdné. Lidé sice z ulic zmizeli, téměř na každém rohu ale stojí hlídka policie. FOTOGALERIE!

17:21 - Oficiální část prvomájového pochodu pravicových extremistů Brnem právě skončila. Jeho účastníci se pod dohledem policie rozcházejí. Policejní jednotky však na místě stále zůstávají.

17:18 - Průvod extremistů se vrátil zpět na náměstí Svobody. Pochod doprovázeli těžkooděnci, vodní děla a transportér. Účastníci provolávali hesla jako Odpor, odpor! Radikálně, národně-sociálně! A protiizraelská hesla. Celý pochod se obešel be incidentů.

16:18 - Pochod asi 500 pravicových aktivistů se dává do pohybu. Jdou Masarykovou ulicí směrem k hlavnímu nádraží. V ulici Cejl na ně čeká asi 200 Romů. Ty policie odděluje kordonem, aby se obě skupiny nestřetly.

15:34 - Na náměstí Svobody pokračují projevy. Vystoupil zástupce německých nacionalistů - jeho řeč byla simultálně překládána, ale takovou formou, aby vyzněla co nejneutrálněji. Mladík svou dikcí připomínal Adolfa Hitlera a mluvil "o tisícileté říši evropského národa (doslova rasy), která je nedotknutelná pro špínu a židy".

Prvomájový pochod Dělnické strany centrem Brna, mladý německý nacionalista při projevu, který připomínal plamenné proslovy Hitlera. Prvomájový pochod Dělnické strany centrem Brna, mladý německý nacionalista při projevu, který připomínal plamenné proslovy Hitlera. | Ondřej Požár

15:00 - Krátce před třetí hodinou skončily na náměstí Svobody projevy.

14:30 - Mnozí z pěti set přítomných mají tělo či oblečení zalepeny lepící páskou. Pod ní skrývají nacistické symboly.

14:29 - Organizáror pochodu, který bude následovat po skončení projevů, všem účastníkům oznámil, že se budou provolávat pouze povolená hesla, aby jim nebyl pochod zakázán.

14:28 - Vandas dále řekl, že DS prosazuje obnovení trestu smrti.

14:23 - Již několik minut řeční předseda DS Tomáš Vandas. V úvodu projevu zaútočil na policii: "Policie pošlapává lidská práva účastníků politického mítinku řádně registrované politické strany. Ptám se, jak je možné, že policie kontroluje každého účastníka, lustruje ho, prohledává a natáčí si ho. Tento režim je ještě zkorumpovanější než ten minulý. Oni mají strach a dělají všechno pro to, aby lidi zastrašili. Lidí nás však považují za naději, kterou nezklameme!

Chceme zrušit azylové tábory. Všichni nelegální imigranti nechť jsou bezpardonu odsunuti. Nechceme, aby lidé, kteří tu nemají co dělat, udělali z ČR špínu Evropy."

13:51 - Před druhou hodinou odpolední je na náměstí Svobody v Brně asi 400 - 500 pravicových extremistů. Mají černé prapory, vlajky DS i s českým lvem. Vlaje tu i slovenská vlajka. Hraje hudba s protikapitalistickými texty. Do začátku akce již nezbývá mnoho minut. Na programu je samozřejmě řečnění zástupců DS.

13:24 - Začátek pochodu se nepochybně o několik desítek minut zpozdí. Mohou za to důkladné policejní prohlídky, kterými každý musí projít. Momentálně je na náměstí asi 300 extremistů a další stále přicházejí.

13:20 - Dělnickou stranu přijely podpořit asi čtyři desítky Slováků a Poláků.

13:12 - Antifašisté z oken jednoho domů rozvinuli transparent namířený proti neonacistům. Pravicoví radikálové zůstali v klidu. Plachta s antifašistickým nápisem se objevila v druhém patře budovy Národního památkového ústavu.

13:07 - Na místě jsou také právní zástupci Dělnické strany Klára Slámová a Kolja Kubíček.

12:58 - V postranních ulicích a parcích se připravují těžkooděnci. Krátce před jednou hodinou odpolední se na náměstí Svobody hloučkují stovky extremistů. Policie veškeré přístupové cesty na náměstí uzavřela a u každého, kdo chce projít, provádí osobní prohlídku a kontrolu dokladů.

Na místě jsou připraveni těžkooděnci, psovodi, vodní dělo i transportér.

12:28 - Policie je ale od brzkého rána v pohotovosti. Dění v centru města monitoruje i s využitím vrtulníku. Početné policejní hlídky stojí na všech hlavních vjezdech do Brna. Policie natáčí na videozáznam přijíždějící auta. Větší vozidla kontroluje.


Od 11:00 uzavřela policie hlavní místo setkání - náměstí Svobody. Od 13:00 z něj vyrazí pochod radikálů.

Provozovatelé restaurací na trase pochodu uposlechli výzvy policie a své podniky většina z nich neotevřela. V centru jihomoravské metropole tak scházejí tradiční zahrádky plné lidí. Některé obchody vyvěsily na vstupní dveře cedulky, že kvůli dnešnímu setkání extremistů mají zavřeno. Z ulic zmizely reklamní poutače, květináče a mnohé další předměty, které by mohli extremisté použít při případné potyčce s policií. Uzavřeny jsou také průchody a pasáže v centru.

Setkání pořádá Dělnická strana, sdružují tvrdé jádro českých radikálů, s uskupením Svobodná mládež Brno. Zve na něj i krajně pravicová organizace Národní odpor. Její prvomájový pochod Brnem musel být před před dvěma lety rozehnán policií. Sedm účastníků tehdejší akce bylo odsouzeno za propagaci extremismu.

ravelli ( 4. května 2009 09:13 )

tak to je tvuj problem

nika ( 3. května 2009 17:26 )

Mně je blbě z tebe právě proto, že rasistou jsi.

nika ( 3. května 2009 17:24 )

DS zrušit a Vandase nejdřív pověsit za přirození a pak mu dát trest smrti, když po něm tak touží.

ravelli ( 2. května 2009 15:18 )

Nejsem zadnej rasista,mam rad,holandany,eskymaky,svycary,polaky ,ale nemam rad cikany,a neni to moje povinnost ,abych je mel rad,proc neresime mencinu,nemcu,svedu,belgicanu ,kteri ziji v Ceske republice?????? Protoze pracuji ,dodrzuji ,zakony a chovaji se tak jak se chova slusny clovek,Nemam rad parazity a cikanska mencina paraziti jsou!!! Opravdu nejsem rasista,ale uz mam toho vseho plny zuby,ani ODS ani CSSD narodu nepomohou,ale KDO tedy?????? Mam plny zuby vsech Paroubku a Topolanku,jsou to gauneri schovavajici se za sve stranicke legitimace,je mi z Vas na bliti

hruza ( 1. května 2009 20:46 )

JUDr.Slámová je vážená osoba, lidé kteří ji nazývají hanlivě mají komplexy, protože jí závidí její postavení. Chce pouze stejná práva a hlavně povinnosti pro všechny. Nikdo práceschopný by neměl žít jako parazit.

Zobrazit celou diskusi