Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Otec popálené Natálky: Pustí ho z nemocnice

Autor: ČTK, pal - 
30. dubna 2009
11:15

Lékaři ostravské fakultní nemocnice ve čtvrtek do domácího léčení propustí Pavla Kudrika, který utrpěl popáleniny při žhářském útoku na romskou rodinu ve Vítkově na Opavsku. Jeho družka a dcera Natálka v nemocnici i nadále zůstanou.

Potvrdil to mluvčí zdravotnického zařízení Tomáš Oborný.

"Zatím bude do domácího léčení propuštěn pouze zraněný muž. Popálená paní zůstává na běžném pokoji. O případném propuštění se rozhodně během příštího týdne," vysvětlil Oborný. Dodal, že zdravotní stav malé holčičky, která utrpěla popáleniny druhého a třetího stupně na 80 procentech těla, je stále velmi vážný.

Ve vypáleném domku žila devítičlenná rodina. Střechu nad hlavou Romové zatím našli ve dvou pokojích azylové ubytovny, která patří radnici. V ní zatím žije šest lidí. Propuštěný muž bude sedmý. Celkem tak ve dvou malých místnostech budou žít tři dospělí a čtyři děti.

"Nyní potřebujeme sehnat skládací postel. Místnosti jsou tak malé, že normální se tam nevejdou," řekl Kumar Vishwanathan, který už několik let pomáhá ostravě romské menšině. Dodal, že se už našli dárci, kteří rodině věnují kompletní vybavení ložnice. "Tento nábytek ale budeme moci využít, až rodina bude mít nový domov," doplnil.

Podle něj je důležité se připravit na propuštění popálené ženy. "Až se vrátí, mělo by to být do čistého prostředí. Její rány budou potřebovat častou hygienu. Prostředí v ubytovně není ideální," uvedl Kumar. Starosta Vítkova Pavel Smolka řekl, že příští týden by se už rodina mohla začít poohlížet po novém bytě.

"Na účtu veřejné sbírky je k dnešnímu dni 210.000 korun. Pokud bude konto růst i nadále touto formou, budeme se se členy rodiny poohlížet po něčem vhodném," řekl Smolka.

Žháři na domek romské rodiny zaútočili před 11 dny. Do domu vhodili tři zápalné láhve naplněné benzinem. Policisté případ vyšetřují jako obecné ohrožení a ublížení na zdraví. Prověřují i to, zda žhářský útok neměl rasový motiv.

mundinka ( 30. května 2009 20:32 )

Heleno, na to se ptám od prvopočátku a to bys viděla, co jsem dostala jmen - jsem rasista, jsem šílená, dokonce ožralá (server Romea) - tyhle otázky se pokládat nesmí....Malá spala mezi nimi v posteli (první výpověď matky) - co udělá každá normální máma? Popálená bude ona, ale dítě v pořádku! Díky, ještě někdo myslí a umí si představit souvislosti. Nevěřím jim ani slovo právě pro to, že jsem máma!

helena ( 1. května 2009 14:21 )

ani na jednu otázku ti nikdo odpověď ANO nedá, protože by to byla lež mám taky jednu otázku: jak je možné, že zatímco to dítě je popáleno tak těžce, zatímco jejího otce pustili z ošetřování po pár dnech?? vypadá to tak, že vyběhl ven, aniž by se zajímal o osud těch, co zůstali vevnitř

bedalak ( 30. dubna 2009 15:43 )

Urcite je tam 6 krat NE!!!!!

agent ( 30. dubna 2009 13:20 )

1) platili si poškození cikáni zdravotní a sociální pojištění ? 2) bude jim nařízeno uhradit pobyt v nemocnici ? 3) platili za energie domu který obývali ? 4) měli na užívání domu užívací právo ? 5 platili daň z pozemku a nemovistosti ? 6) byli srovnány peněžní pokuty za přestupkové jednání v minulosti ? Pokud bude 6x ANO pak chápu, že jako slušným lidem nevyhybající se práci a nezneužívající sociální systém, lidé shromažďují peníze na nové bydlení, že prezident ČR přerušil trest kterýmu se pachatel vědomě vyhýbal a že jsou v médiích vynášeni jak andílci do nebes. Pokud nebude 6 x ANO, pak je zde vážný důvod aby slušná a zákony respektujíc většina obyvatelů uvažovala o emigraci z důvodu aplikace rasismu ve vztahu k nim. Snad někoho bude někdy také zajímat osud obyčejného člověka, který např. díky pracovnímu urazu při tvoření hodnot státu přišel o všechno co kdy měl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání