Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Soud počtvrté osvobodil exministryni Součkovou

Ex-ministryně Marie Součková před obvodním soudem pro Prahu 2
Ex-ministryně Marie Součková před obvodním soudem pro Prahu 2  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
27. ledna 2009
12:05

Bývalá ministryně zdravotnictví Marie Součková opět vyslechla osvobozující rozsudek. Ve čtvrtém kole procesu jej vynesl Obvodní soud pro Prahu 2, který tak dospěl ke stejnému závěru jako v předchozích třech případech. Odvolací senát zatím všechny osvobozující rozsudky zrušil.

Součková podle obžaloby uzavřela nevýhodné smlouvy o právní pomoci mezi ministerstvem a advokátem Zdeňkem Nováčkem ve sporu s firmou Diag Human.

Obžaloba Součkovou viní z porušování povinnosti při správě cizího majetku a ze zneužívání pravomoci veřejného činitele. Někdejší ministryně podle spisu najala Nováčka, ačkoli věděla, že měla kauzu Diag Human předat k červenci 2003 Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Nováček byl podle obžaloby navíc zvolen bez výběrového řízení. Smlouva právníkovi slibovala za zastupování ve sporu s Diag Human zhruba deset milionů korun. Ty také dostal, a podle obžaloby tak státu vznikla škoda. Dalších deset milionů korun měl advokát získat při vypovězení smlouvy. Kdyby spor vyhrál, obdržel by 170 milionů korun.


Společnost Diag Human usilovala počátkem 90. let o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Poté, co se o ní nepříznivě vyjádřil tehdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar, z obchodu sešlo. Firma loni vyhrála arbitráž s Českem - rozhodci určili, že jí stát má zaplatit 8,33 miliardy korun a úroky za škodu, kterou jí způsobil vytlačením z trhu. Česká republika peníze platit nechce, Diag Human naopak věří, že firmě náleží suma zhruba o tři miliardy korun vyšší, než společnosti přiznali původní rozhodci, kteří měli všichni české občanství. Obě strany se proto proti nálezu odvolaly.

bobina ( 27. ledna 2009 12:51 )

neříkám,že by byla naprosto bez chyby,ale ona je ten nejmenší pěšák na kterém se chtěl někdo vyřádit a tak zamést tu zlodějnu pod koberec! Co ostatní zainteresovaní v případu s plazmou ,ti si v klidu užívají,protože mají za sebou patřičně mocné páky! A chudák nemocná Součková bude donekonečna vláčená po soudech jako figurka a otloukánek! Je to hanba naší justice,nic jiného!

vase1 ( 27. ledna 2009 12:35 )

to snad není možné v tak rychlém čase ? Kdyby takovou rychlostí pracoval každý alespoň bychom nemuseli řešit nějakou krizi , protože bysme již dávno neexistovali .

Zobrazit celou diskusi